Новини, Статии, коментари

Ние да цапаме, а друг да ни чисти…

Редакционно

Възмутена жена телефонира в редакцията преди няколко дни и разказа, че обновената спортна площадка в „Самоково” /зад комплекс „Искър”/ е замърсена, има боклуци. И жената поиска Общината да прати работници за я почистят.
Направихме проверка на място, както се казва. Действително покрай оградата на площадката са натрупани всевъзможни отпадъци – главно шишета от минерална вода и безалкохолно, пластмасови обвивки и пр. Те пряко не пречат на играещите на футболното и баскетболното игрище, но наистина загрозяват обстановката, картината не е приятна, особено на фона на модерните настилки и уреди, с каквито се обзаведе през миналата година тази площадка.
Разбираме естественото възмущение на нашата читателка от грозотията покрай оградата. Благодарим за сигнала. На всичко отгоре е лято и лесно могат да плъзнат и болести. Въпросът обаче е и за тук ли ще трябват специални работници по чистотата. Толкова ли е трудно децата и младежите, които ползват тези съвременни съоръжения, които играят на тях, да изхвърлят боклуците в близките кошчета и контейнери? Още повече, че тези отпадъци са оставени главно от тях и от придружителите им. Това е работа за пет минути, дето се казва…
Вторият въпрос е защо изобщо допускаме тази красива площадка да се замърсява. Толкова ли е трудно да си прибереш шишенцето и опаковката и да ги изхвърлиш, когато играта свърши и си тръгнеш?
Това е даже по-правилният подход. Като не се цапа, няма да има и какво да се чисти. На хората в други страни и по планините им да тръгнеш, една хартийка няма да видиш хвърлена, а тук – боклуци в самия град и то причинени от хората, а не от природата или от някой свише.
Освен всичко друго тази пролет въпросната площадка бе почистена от работници и ентусиасти-доброволци. Сега, твърде скоро, явно пак се налага подобна акция. Неразбираемо е как създадените чудесни условия не въздействат достатъчно, за да може да се опазва направеното или поне да не се замърсява наоколо.
Не е необходимо, нито възможно на всяко кьоше да се сложи чистач. Трябва да се научим поне дребните боклуци сами да си чистим. А още по-добре – да се научим да не замърсяваме. Тогава и много други работи в общината, пък и в страната ни, биха тръгнали по друг път, по-лесно.

Leave a Reply