Ние срещу стреса и вируса

Коронавирусът престана да бъде медицински приблем. Днес той засяга икономиката, политиката и други сфери на живота. И все пак първата заплаха е за здравето ни. А пандемията има своеобразност.
От една страна, досега не съществува строга теория за особеностите на вируса, неговите проявления, методите за профилактика и лечение. Не е ясно и какъв би бил ефектът от ваксинация. Всичко се мени с невиждана скорост. Учените-изследователи излизат едва ли не всеки ден с нови факти, често опровергаващи вчерашните.
От друга, лекарите на първа линия намират, че едва ли не всеки случай е с индивидуални особености. А това прави напрегнатата обстановка още по-сложна.
От трета страна са средствата за масова информация и Интернет. Те ни заливат с факти за масовост на заразяването, висока смъртност, неизвестност и огромни загуби за икономиката. Има бум на фалшиви новини, масово тиражиране на непроверени данни и факти, измислици.
Този „отровен букет” от въздействия води до извънредно голяма стресова ситуация, която действа пагубно на всички. Защото състоянието на психиката определя състоянието на имунната система – твърди психоимунологията. Казано по друг начин, състоянието на психиката, което се влошава по време на пандемията, довежда до рязко влошаване на имунната система и човек става по-възприемчив към всякакви инфекции, в т.ч. и вирусни.
От тук следва една необходимост, ако искаме да се борим с вируса: да се погрижим за психиката си. Това е напълно по нашите сили. Първо щракваме копчето за изключване на телевизора по-често. И по-рядко, в рамките на разумното, четем за „врага”. Защото иначе работим в негова полза.
Слушането на музика, както и на природни звуци – ромон на вода, пеене на птици, шум на листа , може да бъде наш много приятен съюзник. В световната медицинска наука има направление аудиотерапия (звукотерапия), така че може да се доверим на нея, ако не сме изпитали сами въдействието на звука. И пак науката потвърждава, че гората е незаменим лечител. Японците дори са измислили цяла наука за т.нар. горско къпане. Те изпълняват специална програма за това. Но в Самоков и селата е възможно да се ползват лечебните свойства на планината, гората, водата само минути след като се излезе от селището. При това изборът на благоприятно влияещи места е изключително богат.
 Разбира се, има още начини да се тушира стресът. Кой ще изберем – не е толкова важно. Важното е да намерим най-ефективния за нас и, като се погрижим за психическото си здраве, да противостоим на вируса.

За публикацията са използвани материали на проф. Геннадий Маклаков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*