Новини, Туризъм, Шарен свят

Николай Николов: “”Комплексът е един малък град, тук работят изключителни специалисти”

Николай Николов, технически директор на хотел „Рила“ в Боровец: “Комплексът е един малък град, тук работят изключителни специалисти”

– Г-н Николов, Вие сте технически директор на най-големия хотел в Боровец и един от най-големите на Балканите – ”Рила”. Откога сте на тази отговорна длъжност? Вероятно работата Ви не е лека?
– Започнах работа в хотела през 2003 г. като директор техническа поддръжка. Не знаех какво ме очаква, какъв е обемът на поетите от мен задължения, но приех предизвикателството. По професия съм инженер и видях шанс да се развивам в професията, която съм избрал.
Изненадах се от разнообразието и обема на машините и съоръженията, които поддържаха работата на хотела. Знаех предварително, че „Рила” е много голям обект – почти колкото един малък град – с 540 стаи и 1500 легла, но не можех да си представя обема и сложността на техническите системи.
Отговарях и продължавам да отговарям за климатична инсталация с 16 машинни помещения, парова централа, отоплителна система, трафопост, хидрофорна система, перално, телевизионна система, телефонна централа и 13 асансьора. Това са системи и съоръжения във всички обекти в хотела – стаи, ресторанти, барове, зали, складови стопанства, басейн, термална зона.
– Звучи стряскащо като обем и отговорност. Как се справяте?
– За поддържането на база с 1500 легла и всички системи е необходим добър, квалифициран екип. Той е създаван през годините и смея да твърдя, че в хотела сега работят изключителни специалисти, с много опит и стаж (в отдела се трудят 24 техника, трудовият им стаж тук общо е 211 години) , а също и знания.
Квалификацията на колегите и моята, естествено, се подобряват с всяка изминала година. Ежегодно посещаваме курсове, които завършват с изпити.
– Какви са условията на работа, има ли текучество?
– Работим при добър микроклимат, затова при нас няма текучество. Работодателят ни осигурява много добри условия на труд и заплащане, също и социални придобивки. Работим в динамичен и интензивен сектор като туризма, непрестанно има нови ситуации и предизвикателства.
Най-голямото предимство е, че сме заети целогодишно и в същото време сме при семействата си – у дома! Знам, че много наши съграждани заминават на работа в чужбина и искам да им кажа, че преди да се отделят от семейството, приятелите, познатата родна среда, да се огледат за добрите възможности в Боровец. Има сериозни и грижовни работодатели като нашия.
– През последните години сме свидетели на сериозни инвестиции в хотела и на почти цялостно обновяване на базата. Бихте ли разказали по-конкретно за този мащабен проект?
– Всяка година, откакто съм тук, в „Рила“ се правят инвестиции в техническата инфраструктура. Често те остават скрити за гостите, но са жизнено важни за безпроблемното функциониране на хотела. През последните две годинни се обновиха всички общи части, фасадата и цялата инфраструктура. През 2015 г. бяха инвестирани 25 млн. лв. в нови съоръжения, които обслужват всички обновени общи части на хотела – четири ресторанта, четири бара, СПА център, рецепция с лоби, конферентен център /който побира 1200-1300 души/, подземен и надземен паркинг. През 2016 г. бе въведена в експлоатация най-голямата конферентна зала в региона. Тя е многофункционална, с над 700 места, и е оборудвана с най-актуалната техника от гледна точка на акустиката, осветлението, сцената, видео и мултимедия.
– Какво е новото през тази година?
– Това лято продължихме инвестициите, като реновираме изцяло 60 % от стаите в хотела и 11 коридора и асансьорни площадки. Пусковият срок е след две седмици. Ще посрещнем ски сезона с нови стаи, тип “супериор” – с разширени бани, изцяло нови инсталации за вентилация, дистанционен контрол и управление на температурата, нова ТВ система и wifi покритие. Инвестицията тази година е 10 млн. лв.
– Имате ли впечатление как гостите посрещат подобренията?
– Гостите харесват, че хотелът е обновен, с нова фасада, в модерен алпийски стил, и че е станал много уютен. Но за мнозина от тях може би остава скрита техническата част – подменените системи с нов клас технологии, отговарящи на световните стандарти. Искам да изтъкна и факта, че всичко е планирано така, че да бъде максимално ефективно от енергийна гледна точка, с щадящо използване на ресурсите. Целта е да запазим природата и да ползваме всичко с разум. Гордея се, че нашият хотел „Рила“ дава добър пример и в това отношение.

Стефан Иванов

Leave a Reply