Култура, Новини

Николай Петев и Боян Ангелов ни гостуваха

Йонета Стефанова, Боян Ангелов и Николай Петев

Издателство „Български писател” се представи на 27 юни в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Пред присъстващите местни творци и почитатели на словото говориха директорът на издателството поетът Боян Ангелов и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев. Известният писател и литературен критик в момента е и зам.-министър на културата.
Г-н Ангелов говори за две от книгите на Петев – „17 есета против този свят” и антологията „33 стихотворения за препрочитане”.
В есетата си писателят изповядва защо не харесва света /който иска да ни убие надеждата/, но в същото време допълва, че не е против него, а просто иска да бъде променен. Вятърът присъства неизменно в произведенията на Петев като символ на промяната; писателят-общественик вярва в силата на добрите ветрове, които преминават през нашето отечество.
Антологията пък се възприема по думите на Ангелов като книга с отворен финал. „Можеше да издаде 66 стихотворения със същия успех, но се е спрял на Христовата възраст. Някои от поетите не достигат до тази възраст физически. Много от тях не доживяват и до 50 години. Всички тези българи обаче чрез талант, благородство и човечност заблестяват като звезди в Млечния път, превръщайки се в икона на цялото човечество”, възкликна Ангелов.
С нескрит интерес бе изслушан и аплодиран и самият Николай Петев, който направи впечатление и със своята чувствителност и чувство за хумор.
„Времето не е много хуманно и човешко, а е време на цивилизацията и парите, което отнема духовните ценности. Не може такова време да дърпа напред, нас ни дърпа назад, за съжаление,” сподели писателят.
След прочита на две есета той анализира две известни стихотворения – „Лов на делфини” на Веселин Ханчев и „Не сме народ, а мърша” на Петко Р. Славейков. Последното стихотворение, за което често по различни поводи става въпрос, е било написано във връзка с годишнина на читалище през 1875 г., когато от 37 члена идват само 12 и ново настоятелство не се избира. „И все пак не е ли по-добре да не повярваме на поета? – „Не сме народ, а мърша” – не съм съгласен”, каза гостът и обоснова становището си.
Развълнувани, слушателите изказаха мнения, зададоха въпроси.
Иван Ненов сподели назрели проблеми, свързани с бъдещето на творците и творческата дейност в Самоков. Петев отговори, че само съюзени хора могат да победят съюзената простотия. „Единението на творческите личности дава страхотна духовна сила. Тази сила ще бъде на града ви. Трябва всеки сам, според силите си, да се бори”, допълни гостът.
Поетесата Райна Бакрачева му подари свои стихосбирки.
От името на издателство „Български писател” пък около 30 книги бяха дарени на самоковската библиотека.
Библиотечният специалист Йонета Стефанова бе водеща на приятната и полезна вечер.

Яна Василева

Николай Петев

Leave a Reply