Николина Чакърдъкова и гости от Македония на събора в Райово

„…Широко отворете вратите
и масите бързо застелете,
за тоя ден щастлив
да пийнем за здраве и сила…”

Това призова водещата на събора в Райово на 25 юли. Така беше, установихме го със собствените си очи. Но най-много ме зарадваха многобройните щъркелови гнезда, в които тракаха с клюнове по 4-5 щъркела. А на площада напред-назад се движеха много гости на селото. Отстрани се въртяха въртележки, имаше батути, захарен памук, играчки и какво ли не, за да се знае и запомни този ежегоден празник, посветен на св. Илия.
Поздравително слово към съборяните поднесе кметът на Самоков Владимир Георгиев. Той изтъкна, че жителите на селото са верни на традициите, събират се да се повеселят, да останат незабравимите мигове за домакини и гости.
Първи на сцената се строиха жените от групата към местното читалище „Христо Ботев”, които след изпълненията си получиха грамота за особени заслуги за развитието на културния живот в селото. Последваха ги игрохорците от състав „Палакарийче”, които показаха най-новите си танци. Ръководителката им Росица Павлова също получи грамота.
Голямо веселие и бурен смях настъпиха при изпълнението на шопски хумор от Зоя Колева, която често гостува на празници в нашия район. Самата й осанка и шопският й говор направиха обстановката от приятна – по-приятна. Самата Зоя се изяви и с народни песни.
Когато пък на сцената се появиха самодейците от македонското село Радичево, където самоковска група гостува на Великден, всички ръкопляскаха бурно, още преди да са видели хубавите бързи и бавни танци, характерни за техния район. Македонците върнаха визитата на райовци, но преди това участваха и в програмата на Чакъровите празници.
Скъп и желан гост на събора бе Николина Чакърдъкова. Тя бе довела и танцьори от неврокопския ансамбъл, които заедно с нея и певеца Боби Шапков направиха празника още по-български.
Изви се огромно хоро. До късно през нощта на площада не спряха хората и песните под музиката на оркестър от Благоевград.

х х х

В същия ден се състоя и традиционният Илинденски събор в Злокучане. Жителите и гостите опитаха вкусния курбан, приготвен от майстора Иван Петров, и се веселиха под звуците на гостуващия от Пловдив оркестър „Родопи”. Тържеството уважиха кметът на общината Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Васил Сайменов.

х х х

В събота се проведе и традиционният събор по случай Илинден в Широки дол.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*