История, Култура, Новини

Нова книга за Боровец – „Прокълнатият курорт или долината на щастливите вдовици”

„Прокълнатият курорт или долината на щастливите вдовици” е заглавието на току-що излязлата нова книга на Христо Ярловски. Темата е Боровец. В познатия си художествено-документален стил авторът проследява зараждането и развитието на най-стария планински курорт в България от края на 19 век до наши дни.
На общо 90-те страници са обособени осем глави, като особено повишен интерес ще предизвикат вероятно някои от тях – „Дарение и проклятие”, „Големият пожар в Боровец”, „Долината на щастливите вдовици” и др.
„Това е … разказ за невероятната история на най-стария български курорт, история, в която има възходи и падения, прегрешения и възмездия, величие и срам…”, пише Ярловски в самото начало на новото си произведение.
„Чамкория /Боровец/ е гордостта и болката на самоковци”, отбелязва в предговора авторът и добавя, че курортът „е рожба преди всичко на усилията, предаността и любовта на няколко поколения самоковци и много хора, които истински са обичали тази планина”.
По оригинален начин в повествованието са вплетени завещанието и клетвата на Хатидже султан ханъм, както и малко известни или неизвестни дори факти от историята и развитието /включително от последните години/ на Боровец.
На корицата пък читателят може да види цветна литография, посветена на Чамкория, от далечната 1899 г.
Христо Ярловски е автор на още десет книги, основно за историята на Самоков и района. Последната от тях – второто преработено и допълнено издание на „Семкарчето милионер или възкръсващият евреин” излезе също буквално преди броени дни.
Авторът е познат и като бивш кмет и заместник-кмет на Самоков, като директор на банка и началник на цех в текстилно предприятие. Кореняк самоковец е. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва.
Новата книга може да се намери в книжарницата на Валя Бондова в пазара, както и в редакцията на в. „Приятел”.

Leave a Reply