Новини, Шарен свят

Нова „Мечка“ в Долни Окол

„Инициативите на Комитета за възраждане на Долни Окол тепърва предстоят“, заяви кметският наместник в селото Николай Стойнов.
Поредното начинание е поставянето на нова скулптура на мечка в местността Мечката край селото – любимо място на всички местни жители.
„Откакто там бяха изградени навес, барбекю и пейки, мястото се радва на още повече посещения и семейни събирания. Статуята на мечката е символ на местността, за произхода на името на която се крие истинска история, позната на малки и големи.  Настоящата статуя, изработена още преди 30 години от добросърдечния дядо Богдан, се свързва със скъпи спомени. Но въпреки високата й сантименталната стойност, състоянието й не е такова, каквото бихме искали да бъде. С цел запазването на чара на местността бе планирано закупуването на нова скулптура на мечка, която да бъде поставена на подходящо място, като и досегашната няма да бъде премахната“, сподели Стойнов.
Новата фигура на мечка е дело на майстора дърворезбар Васил Говедарски и е висока цели два метра. Нейната стойност се равнява на 1 500 лв. Самите жители на селото са събрали с желание сумата, някои са обещали и почерпка на откриването.
„Нашето любимо село през последните години става все по-оживено, благодарение на всички, които безвъзмездно са обединени от една цел – развитието на Долни Окол! Комитетът за възраждане на селото успешно реализира проекти от значение за всички местни жители и гостите. Всеки е добре дошъл да се присъедини към неспиращите ни инициативи“, допълни кметът Стойнов.
„Комитетът всъщност сме всички ние, които даваме от сърце труд, време, пари и идеи за обновяване на селото“, посочиха местни хора.
В центъра на селото са изградени чешма, детска площадка, беседки и навес, из цялата околност се чува звънът от новата камбанария в двора на черквата. Само на няколко минути от центъра пък се намира параклисът, откъдето се открива чудна гледка.
„Много сме радостни, че цялата сума за закупуването на фигурата на мечката е събрана! Благодарим от сърце на всички дарители! Фигурата ще бъде напълно готова в края на седмицата и сме нетърпеливи да бъде поставена на място“, каза преди дни Стойнов. И покани всички жители и гости на Долни Окол да отпразнуват заедно доброто дело в събота, на 4 юли, от 10 ч., разбира се, в местността Мечката.

Десислава Стоянова

Leave a Reply