Нова монахиня в Девическия манастир

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети на 26 декември Девическия манастир „Покров Богородичен“. С благословението на патриарх Неофит епископ Поликарп отслужи архиерейска света литургия, а накрая пострига нова монахиня за сестринството на светата обител.
В богослужбата участваха архимандрит Евтимий, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев, протоиерей Георги Николов, протоиерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, и други духовници.
Послушницата Соня, водена от духовната си старица игумения Максима,  бе постригана за църковно служение с името Ирина.

„Не е лесно човек да пристъпи прага на светата обител и да се посвети на монашество. Не е лесно, но е радостно и благодатно, спомняйки си за добродетелния живот и мира, който трябва да се носи в сърцата“, посочи в своята проповед Софийският викарий.
„Пожелаваме на монахиня Ирина, нейното име означава мир, да носи винаги в сърцето си Христовия мир… Давайки й името Ирина, почетохме св. великомъченица Ирина и направихме това по приемственот, заради игумения Ирина, която със своя подвиг и своето мъжество в трудни времена е била стожер на тази света обител“, добави епископ Поликарп и поздрави всички от името на патриарх Неофит.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*