Здраве, Новини

Нова регистрационна система в болницата

От 1 април в болниците в страната бе въведена нова регистрационна система за „хоспитализация и дехоспитализация на пациенти”. По този повод д-р Светла Скелина, управител на „МБАЛ-Самоков”, заяви пред представители на местни медии на 31 март, че са закупени и монтирани на регистратурата необходимите уреди.
„Инсталирали сме нови компютри и четец, който ще вкарва данните от личните документи на пациентите в електронен регистър. Въз основа на данните в него от извършените интервенции националната здравноосигурителна каса ще заплаща на болниците”, поясни д-р Скелина.
Тя обаче изрази и мнение, че в новата система има пропуски, които ще утежнят финансовото състояние на лечебните заведения.
„Всеки пациент трябва да представи лична карта или паспорт. Децата под 14 години трябва да имат придружител. Какво ще правим обаче при скоро навършилите 14 години, които все още не са си извадили лична карта? Или пък с хората, които не носят или нямат лични документи? Ние нямаме право да връщаме пациенти, но в такива случаи няма да ни бъдат заплащани изразходваните за лечението суми, тъй като тези хора няма как да бъдат регистрирани в електронния списък”, изрази притеснението си г-жа Скелина.
Новата система е разработена с цел да няма злоупотреби с фиктивни пациенти, но е видно, че не е доизкусурена докрай. А няма предвиден и пробен период, през който да се види дали това ново средство за контрол ще проработи по желания начин.

Делян Василев

Leave a Reply