Кухня, Новини

Нова „Самоковска кухня”

„Самоковска кухня с познати и не до там съвети за дома” излезе от печат. Съставител, оформител и автор на корицата е Надка Вардарова, а издател – „Приятел”.
В книгата са поместени рецепти за десетки традиционни местни ястия, за салати и сосове, чорби и яхнии, много гозби с картофи. Специални раздели са посветени на десертите, на зимнината и на празничната трапеза. От книгата може да се научи как се приготвят ароматно кьопоолу и бабина супа топчета, пърженица и миане, аин зеле и джам попара, яхния със сушени сливи и мусака по алински, пача и тас кебап, дроб сарма по ярловски и прясно зеле с кайма по белчински, качамак, донаци, зелник, та дори питки за Благовец и козунаци…
Представени са предимствата на различни подправки, дадени са ценни съвети и идеи не само за приготвянето на храната, но и за поддържането на дома.
„Ще се радвам, ако книгата предизвика интерес, защото тя ще бъде от полза както при приготвянето на полезна и вкусна храна, така и от гледна точка на семейния бюджет, ще пести време и нерви при вида на неволно похабена дреха или съд, на развалени бързо плодове и зеленчуци, на неприятно замърсени уреди и пр., и пр. Защото събраното тук цели да улесни труда у дома след забързаното ни напрегнато ежедневие”, пише в предговора съставителят.
Книгата е шесто издание на „Самоковска кухня”, но преработено и допълнено. Спаска Александрова е автор на графичните рисунки.
„Самоковска кухня…” може да се намери и в редакцията на в. „Приятел”. Цената на книгата е 5 лв.

Leave a Reply