Зимни спортове, Новини, Спорт, Туризъм

Нова среща за готовността на Боровец за зимния сезон подчерта стари проблеми

 „Ужасно е състоянието на пътищата към Боровец”, за пореден път заяви кметът Владимир Георгиев – този път на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с подготовката на курорта за зимния сезон. Работната среща се състоя на 2 ноември и в нея участваха и представители на НАП, Регионалната здравна инспекция, Агенцията по безопасност на храните, Планинската спасителна служба, МВР, хотелиери и др.
За безобразното състояние на пътя от Дупница за Самоков и Боровец се знае от години. Не са в добро състояние и пътищата от София и Ихтиман. Трагично изглежда участъкът от Костенец и Долна баня и специално от Радуил до курорта. Има дори голяма опасност тази отсечка да не може да се използва през зимата.
Вл. Георгиев настоя и да се преразгледат критериите за определяне на размера на средствата, които се отпускат на общините от държавния бюджет за зимно поддържане и асфалтиране. “Не може Созопол и Самоков да имат по 180 хил.лв. за зимно поддържане и докато край морето се чудят къде да ги похарчат, за община Самоков зимното поддържане възлиза на над 500 хил. лв.”, категоричен бе кметът. Той настоя и средствата за асфалтиране да се отпускат, като се има предвид дължината на пътната мрежа в общината, а не броят на жителите й.
На срещата на хотелиерите бе препоръчано да подготвят планове за сигурност и безопасност на туристите или да актуализират предишни подобни разработки. Проблем е и пожарната безопасност. Както е известно, МВР реши да закрие Пожарната в Боровец и това предизвика през последните седмици протестите на общинското ръководство и на хотелиерите в курорта.
През сезона проверки в Боровец ще извършват данъчните, здравните органи и други институции. На срещата бе подчертано, че е желателно тези проверки да се правят съвместно, за да не нарушават прекомерно работата на заведенията за обществено ползване.
Министър Ангелкова обясни, че с новия закон за туризма курортите вече ще имат специален статут. Това, по думите й, ще помогне да се получат повече средства от държавния бюджет за развитието им.

2 Comments

  1. картоф компиров

    СОФИЯНЦИ ПРОСТО ЧАКАТ НИЕ САМОКОВЦИ ДА СЕ ИЗПОТРЕПЕМ ПО ЛОШИТЕ ПЪТИЩА В ОБЩИНАТА,А СЛЕД ТОВА И МАЛКОТО ОЦЕЛЕЛИ НОРМАЛНИ ХОРА В ГРАДА ЩЕ БЪДАТ ДОВЪРШЕНИ ОТ РОМСКАТА ПОПУЛАЦИЯ,КОЯТО МНОГО ОТДАВНА ТОЧИ ЗЪБИ НА ГРАДА ПОД РИЛА!ВСУЕ СЕ НАПЪВАШ ВЛАДКО-НЯМА ДА ПОЛУЧИМ И СТОТИНКА ЗА ПЪТИЩАТА ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА,ЧЕ ОБЩИНА САМОКОВ Е ЗАТЪНАЛА В ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ И В МОМЕНТА Е СЪС ЗАПОРИРАНИ СМЕТКИ…А ДЪРЖАВАТА ИСКА ПРИХОДИ,А В САМОКОВ ИМА САМО РАЗХОДИ…

  2. картоф компиров

    владко не разбра ли,че нищо няма да получим от държавата за пътища-всички правителства от последните 10 годин са категорични-и стотинка няма да получат компирите за инфраструктура.просто изчакай и ще видиш до няколко години ние самоковци ще се придвижваме до съседните градове с вертолети,останалото ромите ще се погрижат…

Leave a Reply