Нова техника в болницата, отличие за д-р Ковачка

Закупената в края на миналата година с общински средства – над 100 хил. лв., нова медицинска техника, бе показана навръх Световния ден на здравето – 7 април, в „МБАЛ-Самоков“.
Автоматична система за определяне на химични и физични компоненти в урината ще помага за диагностика на заболявания на бъбреците в ранен стадий. Стана ясно, че такива апарати има на много малко места в страната, главно в университетски болници.
Нов е и кръвно–газовият и електролитен анализатор – холандско производство от много висок клас. Специалистите поясниха, че апаратурата извършва изследвания с голяма точност, като при тежки заболявания проследява и елекролитите.
Управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка приветства лекарите, медицинските сестри и всички служители и им пожела здраве и много нови успехи. Изразена бе увереност, че персоналът на самоковската болница ще отговори на предизвикателствата на времето и на очакванията на хората за модерно здравеопазване, за достъпна и качествена медицинска помощ.
Кметът Владимир Георгиев поздрави медицинските работници и обеща Общината да продължи да подпомага закупуването на нова техника, обновяването на базата и осигуряването на по-добри условия за работа на медиците и в интерес на пациентите.
В същия ден областният управител Иван Иванов пък награди лекари за всеотдайната им ползотворна дейност. С грамота бе отличена д-р Ковачка. Награди получиха и директорката на Регионалната здравна инспекция в Софийска област Розалина Чобанова, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ д-р Славчо Близнаков и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*