Нова шанца на Ридо с изкуствена настилка ще има

Строителството на нова модерна шанца за ски скокове на Ридо разискваха на среща на 6 юни в Самоков ръководители на общината начело с кмета Владимир Георгиев и шефовете на Българската федерация по ски – председателят Цеко Минев, зам.-председателят Георги Бобев, генералният секретар Пепа Мицева, ръководителят на комитета по ски скок към федерацията Здравко Здравков и др.
Стана ясно, че проект за изграждане на подобно съоръжение има още от 1989 г. Общо бе мнението, че този проект трябва да се актуализира и да се положат усилия за осъществяването му.
Това може да стане само при добро взаимодействие между Общината, спортното министерство, ски федерацията и клубовете по ски скок. Г-н Минев заяви, че е получил уверението на спортния министър Свилен Нейков, който обещал ведомството да подпомогне реализирането на идеята с 200 хил. лв. Според специалисти цялостното осъществяване на проекта със съвременни материали и план обаче би струвало между 500 хил. и 1 млн. лв. Минев допълни, че федерацията може да помогне и то бързо с осигуряване на ноу-хау и на опитни архитекти. Очаква се с промени в Закона за горите да се облекчат процедурите, свързани с подготовката за изграждане на спортни съоръжения.
Ще се използва евентуално публично-частно партньорство.
Възможно е да се изгради съоръжение, подобно на модерната шанца в Алма Ати – с влек, осветление, заграждения, трибуни със седящи места, противонаклон, съблекални. Целият комплекс освен за ски скок може да служи и за културни и други прояви.
Ако се изгради шанца от типа К-70, на нея ще могат да се провеждат състезания от календара на ФИС. На тази шанца ще могат да тренират не само млади таланти от Самоков, София и другаде, но и състезателите-мъже.
Кметът Георгиев категорично подкрепи начинанието, но отбеляза, че е необходимо федерацията да подпомогне работата още при проектирането. Според новия общоустройствен план на Самоков съответният терен наистина е предвиден за шанца, има и геодезичен план. Разбира се, за започване на работата е необходимо и решение на Общинския съвет.
Програми за реконструкция и изграждане на спортни бази със средства от еврофондовете ще има от 2014 г., когато вече ще може да се кандидатства и за нова шанца в Боровец.
Сегашната шанца на Ридо е в окаяно състезание, за което “Приятел” писа в миналия си брой /от 5 юни т. г./.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*