Новите будители

Знаете ли колко по-лесно се оцелява днес? Как имаме домове? Как създаваме условия? Как „плуваме“ в информация и… как бързо се придвижваме и лесно се свързваме – било то с транспорт или телефонно обаждане?!
Повечето от нас и дом, и покрив над главата си имаме. И не е нужно да палим огън в гората, за да се стоплим, нито да пращаме мъжете си за прехрана в опасното животинско царство. Не яздим коне /освен като хоби/ и не живеем в първобитни условия.
Някогашните будители се погрижиха за нас и за нашия приличен живот. Но те не се бориха, за да лентяйстваме или да враждуваме помежду си. Те се бореха и живота си дадоха, за да ни има нас и българския дух.И ето ги новите събудени личности сред всички професии, сред обикновени хора без професии, но всички с мисия – да работят, да помагат, да създават, да информират, да учат, да лекуват, да осъществяват мечти, да сбъдват чужди мечти!
Будителите възпитават себе си, за да могат да дадат своя потенциал на другите. Те дават примера си, а няма да е прекалено да се каже – и живота си. Само че не така изведнъж и наведнъж. Те го дават в перспектива, в течение на времето. Посветени на делото – учител, лекар, библиотекар, психолог, свещеник, писател, треньор и т. н. Те дават времето, знанията, усилията, уменията си в продължение на почти цял живот.Днешните будители са силни хора, които обединяват и отговарят на два много важни критерия: човечност и действеност. Всъщност точно те ги определят като такива.
Учителят – той е родителят с най-много деца. А колкото повече деца – толкова по-големи отговорности. Работата му не свършва в училище. Той я пренася и у дома и изгражда бъдеще, а това не е никак лека задача.Лекарят – той е надежда и възкресение. Той носи здравето, но понякога и лоши новини. Има нощи, в които не спи. Има дни без личен живот. От изключителна важност е неговата личност, защото освен практически, той лекува и с думи, и с отношение.
Будители са издателите и писателите на книги, пазителите и разпространителите на езика и словото. Те са тези, които не си губят времето, а го раздават на другите, следвайки и извисявайки вътрешната сила и духа на човека. Като остават верни на себе си.Будители са децата, жадни за изкуство, труд, знание, както и възрастните, които ги държат за ръка.Съвременни будители можем да наречем и онези хора /независимо от техните професии/, които ни учат на щастие. Те виждат друга гледна точка, която на практика винаги се оказва положителна.
Изпуснал си рейса. Значи е за добро – предпазил си се от неприятен инцидент. Разболял си се – значи ще имаш време за себе си. Заваляло е – е, колко романтично; значи след това ще изгрее слънце. Провалил си се – значи си на крачка от успеха.
Днешният будител е деен човеколюбец. Ако приемем, че човеколюбието е на първо място, изписваме го с цифрата 1, а за всяко друго качество прибавяме по една нула, то значи, че ще започнем най-малко от 10. Ако прибавим пет качества само, числото нараства на 100 000. Ако премахнем човеколюбието обаче, човек остава кръгла нула, независимо от всички други качества. Затова, за да има будители, трябва да има единици. Има ли единици, ще има и стотици, и хиляди, и милиони, а защо не и безброй истински будители.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*