Новите почетни граждани Йончев и Анев бяха наградени на Празника на Самоков

Удостоените наскоро с високото звание „Почетен гражданин на община Самоков” Димитър Йончев и Красимир Анев получиха своите удостоверения на тържественото честване на празника на града ни вечерта в сряда, на самия 21 август. Документите им връчи изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет инж. Николай Николов, а лауреатите бяха сърдечно поздравени от кмета Владимир Георгиев и други ръководители на града и района, духовници, гости, съграждани.
Д. Йончев е дългогодишен специалист и ръководител в сферата на строителството, бивш зам.-директор на Стройрайона, директор на „Тюменболгарстрой”. Голям е личният му принос за разгърналото се огромно строителство в общината през втората половина на миналия век, както и за изграждането на обекти в Русия и Украйна. Основател и почетен председател е на Руския клуб и на Клуба на строителите-ветерани. Носител е и на високи държавни отличия, два пъти е удостояван със златна значка „Колю Фичето”.
Красимир Анев е най-добрият български биатлонист през последното десетилетие. Класирал се е 4-и в старт за Световната купа. Има и много други сериозни постижения в подобни най-авторитетни стартове, както и в шампионати от най-висок ранг. Европейски шампион и дългогодишен национал, участник в три олимпиади. Краси има значим личен принос за популяризирането на биатлона в региона и в цялата страна.
„Благодаря, земляци, благодаря, самоковци”, възкликна Йончев и изрази признание на институциите и хората, които са го предложили и удостоили с най-високото общинско звание.
„Благодаря на всички треньори и на всички хора, които са ми помагали”, заяви Анев. Той благодари и на общинското ръководство, и на своите съграждани, и обеща и занапред да работи активно за развитието на спорта и за цялостния просперитет на Самоков и района.
На трибуната по време на честването бяха и други почетни граждани на Самоков – Борис Стрински, инж. Симеон Пешов, Христофор Пейчев, народните представители Иван Ченчев и Радослав Стойчев, ръководители на общината, общински съветници, както и гости – изпълнителният директор на асоциация „Общински гори” Тихомир Томанов и кметът на сръбския Димитровград Владица Димитров.
В началото тържествен водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит. Негово преосвещенство предаде всесърдечните поздрави на патриарх Неофит и благословението му за здраве, мир, единство и взаимна братска любов.
„Животът на светеца и мъченик св. Симеон Чудотворец е ярък пример за това, какви трябва да бъдем в нашия живот, за да сме достойни православни християни и граждани на Майка България”, изтъкна епископ Поликарп. Владиката подчерта, че православната вяра е стожер за единството на нашия народ и нарече Самоков „древен исторически български град”. „На многая и благая лета”, пожела в края на словото си след водосвета епископ Поликарп.
Гвардейци издигнаха тържествено националния трибагреник, флага на Европейския съюз и знамето на Самоков.
От трибуната, украсена с портрет на покровителя на града ни св. свщмчк Симеон Самоковски и с герба на нашия град, кметът Георгиев поздрави своите съграждани и гостите и припомни, че Самоков има история, която ни дава самочувствие, но и ни задължава. „Нека всеки от нас приеме съдбата на нашия град като лична кауза… Нека превърнем Самоков в емблема на успяла община”, призова кметът.
Огласен бе поздравителен адрес от президента Румен Радев. Съобщено бе, че поздравителни адреси са изпратили и вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите Красимир Каракачанов, Николина Ангелкова и Десислава Танева, председателят на БСП Корнелия Нинова, кметът на Банско Георги Икономов и негови колеги от други общини, както и много институции и организации.
Учениците и студентите – стипендианти на Общината за новата учебна 2019-2020 г., получиха своите удостоверения. Стипендия на името на Константин Фотинов за заслужили Йоанна Хамамджиева, Калина Митрева и Персиана Цанкова, на името на акад. Любомир Чакалов – Михаела Вукова, на името на Наум Хаджимладенов – Павел Вълков, на името на проф. Васил Стоин – Диана Чаушева и Лора Генова.
Стипендията за спортни постижения бе връчена на Стефан Ярловски, а за млад талант в зимните спортове – на Дани Чолаков.
С поощрения бяха удостоени Изабел Крамарска, Деян Разложки, Павел Марков, Антоний Антонов и Алекс Чалина.
Повече за успехите на новите стипендианти четете на стр. 4.
Вещо се справи с отговорната си задача водещата Ралица Стоянова.
Запомнящ се финал на тържествената вечер сложиха популярната рокгрупа „Фондацията”, известна и с околосветското си турне през миналата година, народната певица Росица Пейчева и танцовата формация „Етноритъм”. Хиляден народ приветства изпълнителите и мощните разноцветни фойерверки, осветили като ден потъмнялото лятно самоковско небе.

Тодор Попов 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*