Новият параклис „Св. Георги” в Лаго бе осветен

В слънчевия неделен ден на 1 юли, навръх средата на календарната година, архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев в съслужение със свещ. Георги Николов осветиха новопостроения параклис „Св. Георги” в Лаго.
Събраха се невероятно много хора, които съчетаха полезното с приятното – разходката сред красивата природа с поклона пред светеца, доста популярен и в Самоков. Млади и стари запалиха по свещица пред новия малък храм и се помолиха за здраве и щастие на себе си и на своите близки.
Природата също се усмихна в този ден, след като цяла седмица преди това времето беше дъждовно и твърде хладно за лято.
След водосвета всички се почерпиха с погачи и подбрани питиета. Раздаден бе и вкусен курбан.
Инициаторите на начинанието – Симеон Благоев, Тодор Тодоров и техните приятели от компанията „Втора младост”, помолиха чрез „Приятел” да изразят специално признание на хората, съградили параклиса „от основите до покрива” – Петър Джупанов, Симеон Аличков, Дишо Аличков, Генчо, Петър Бухалов, Иван Тодоров, Тодор Тодоров. „Всички те станаха наши приятели”, категорични бяха инициаторите.
Голяма е благодарността им и към младия дърворезбар Ясен Христов, изработил впечатляващия дървен кръст, поставен на новия храм. Стенописите вътре пък са дело на младата самоковска художничка Ангелина Маринкова. Самата тя ръководи и хора към Девическия манастир, участничките в който под нейно ръководство взеха участие в службата при освещаването на параклиса.
Районът наоколо пък е благоустроен, посадени са цветя, на метри от култовата постройка гордо се развява родният трибагреник.
Самият параклис бе изграден през тази пролет с даренията на много фирми и граждани – имената на спомоществователите вестникът ни вече публикува /в бр. 25 от 22 юни т. г./.


Така в стародавния крайградски парк, където преди век и половина – два са се събирали четниците на Чакър войвода и който е любимо място за излети на поколения самоковци, покрай пътеката за Карагьол и Чакъровите поляни, бе издигнат и молитвен дом в чест на един от най-почитаните светци. Симптоматично и похвално е, че само за няколко години край града ни се освещава втори параклис /след „Св. Богородица”, съграден през 2012 г. в м. Бързанското/.
Както е известно, в непосредствена близост до новия параклис се намират възстановената /след опожаряване/ къщичка на дългогодишни любители на природата „Втора младост” и още няколко навеса, пейки и маси, които предлагат чудесни условия за отмора на жителите на Самоков и техните гости сред самата гора, край извечния Искър.
Благодарност и признание заслужават всички инициатори и дарители, подпомогнали с труд, средства, материали, пък и с добра дума благородното дело.
На освещаването хората бяха дошли пеша, но имаше и автомобилисти и велосипедисти. Трогателно бе присъствието на възрастни самоковци, които макар и трудно придвижващи се, с бастуни в ръка, изминаха пешком раазстоянието от града до новия храм и обратно. Сред участниците в милото тържество бе и зам.-кметът Люба Кленова.
Латинка Трохарова и Васил Димитров, пременени в народни носии, поздравиха със стародавни песни множеството. По-късно другарският обяд, песните, разговорите и шегите продължиха до късно в големия летен ден.

х х х

Свети великомъченик Георги Победоносец /275-281 – 303 г./ е един от най-тачените светци. Бил е войник в Римската империя. В Кападокия /Мала Азия/ получава военната титла трибун едва 20-годишен, след като се проявява като пълководец. Убит е след жестоки мъчения по времето на император Диоклециан, тъй като защитавал твърдо християнската вяра. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, като в краката му лежи убития от него змей. Според преданията светецът извършил много чудеса. Мощите му са погребани в палестинския град Лида /днес в Израел/. У нас, както е известно, Гергьовден – 6 май, е народен и официален държавен празник.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*