Новият сезон в НБЛ стартира на 10 октомври, Купата остава с 8 отбора

Почти 9 часа продължи Общото събрание на клубовете в НБЛ в столичната зала “Триадица” на 30 май. На форума имаше сериозен брой точки и идеи за обсъждане, като се чуха много варианти по всички теми. Всички клубове имаха свои представители, а националният селекционер Росен Барчовски също сподели своите виждания.
Новият сезон в елита да стартира на 10 октомври е предложението, около което се обединиха присъстващите. Въпросът с броя мачове не намери окончателно решение, тъй като не е ясен броят на съставите, които ще участват в първенството през новия сезон. До юли ще се подават заявки за участие.
Завъртанията в НБЛ пък остават три, както досега.
Запазва се и форматът на участниците в борбата за Купата на България. Ще участват 8 тима, с недирижиран жребий на полуфинал и дирижиран за четвъртфиналите.
Броят чужденци пък, които може да използва селекция от НБЛ едновременно на терена, остава същият, както и през миналия сезон – трима. Задължителното присъствие на двама български баскетболисти по всяко време в игра остава в сила. Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков държи по този начин да се подпомага развитието на младите родни играчи.
“Тенденцията е да не се намалява тази бройка. Сега и водещите отбори ще трябва да се съобразяват. Даден мач не може да започне, ако не е изпълнено това условие”, коментира Глушков.
Освен това в тимовия лист ще бъде задължително да се впишат поне двама млади състезатели – един до 19 години и един до 23 години.
Решенията на събранието ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на федерацията, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се Управителният съвет да се събере до средата на юни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*