Живот, История, Култура, Новини, Туризъм, Хумор

Нови книги на издателство “Приятел”

През последните месеци видяха бял свят редица нови книги на самоковското издателство “Приятел”. Тежките условия на пандемия не са попречили на познати и доказали се автори да ни представят своите нови интересни произведения – разкази, краеведчески изследвания, публицистични размисли, пътеписи, стихове. Извършихме предпечатната подготовка с максимална отзивчивост и бързина. Позволяваме си да благодарим на авторите и от името на читателите.
Ето и новите заглавия:

„Пътешествия без предизвестия”

Александър Кондоферски описва невероятна семейна сага, разгръщаща се в много държави на два континента. Вън от това пътуваме заедно със сладкодумния автор до екзотичния остров Тенерифе и до древен и днешен Египет, до малко познатата френска Корсика и до многомилионния Лондон, до швейцарските кантони… А и самата Германия, където от три десетилетия живее самоковецът Кондоферски, ни става по-близка. Интересът към книгата е наистина голям, сегашното издание е трето поред.

„От Кривопор до Белчин“

Учителката Надежда Карушева ни поднася интересни своеобразни мемоари. Отделни раздели са посветени на родното място на авторката – Белчин и на съседното Алино, в което тя прекарва по-голямата част от живота си. Отделено е и достатъчно място за стихотворения, песни, диалектни думи. Снимки допълват и разнообразяват повествованието. Карушева е автор и на книгите „Алино – благословено от Бога и природата“ и „Белчин – мое родно село, моя гордост“.

„Малчугански стихотворения“

Отдавна утвърденият поет Иван Ненов ни изненадва приятно с новите си стихове за деца. Първата част е посветена на имена на малчугани, започващи с всички букви на азбуката. Втората част също е поетична. Хубавите цветни рисунки в новата книжка, както и впечатляващата корица, пък са дело на Милена Ненова.

„Милувките на живота“

В трите глави на новия си сборник – „Самоков“, „Алпите“ и „Преживелици“, Александър Кондоферски е събрал десетки свои творби от последните години. В тях има и литературна критика, и добри думи за самоковци, допринесли много за развитието на родния край, и прекрасни описания на части от европейската природа, и тревожни размисли за бъдещето на Стария континент и планетата. Много интересни са и спомените на автора от детските му и юношески години в родния град. Строителен инженер по професия, Кондоферски си остава писател по призвание.

„Усмивки от Самоковско“

Десетки весели случки, на които е бил свидетел или са му разказвани, описва в поредната си книга Христо Ярловски. „Вървя по улицата и срещам намръщени хора. Някои са с маски, но и под тях личат навъсени физиономии. Замислих се как може тази неочаквана пандемия да прогони усмивките от лицата… Насилих паметта си и извадих от забрава весели случки… Ако ви накарам да се усмихнете и развеселите… ще бъда наистина щастлив“, споделя в предговора авторът.

„Добронамереност“

В последната си книга Христо Христов предлага на читателите размисли, литературна критика, преживелици и, както се казва, и още нещо… В послеслова журналистката Анна Манова определя автора като „непоправим мечтател“. Самият той пък е сложил за надслов на новото си произведение две изречения: „В една държава се развива това, което е на почит в нея – казвал някога Платон. А сега в нашата страна кое е на почит и кое се развива?“

„Докосване до Италия“

Незабравима екскурзия до Апенините е родила този пътепис на Васил Софин. Авторът разказва вещо и с добро чувство за Венеция и Флоренция, за Рим и Ватикана. Представени са едни от най-значимите забележителности на тази велика страна, а заедно с това и интересни случки от самото пътуване. Чудесни цветни фотографии дообогатяват написаното. „Не сбогом, а довиждане, Италия“, възкликва накрая очарованият Софин и цитира мисъл на Марк Твен: „Създателят е направил Италия по модел на Микеланджело“.

„Искри от залеза“

Общо 13 разказа е поместил Георги Захов в новия си сборник. „Моите герои не са идеални личности, но грешките и житейските несгоди са ги правели по-мъдри и по-човечни. Макар и да са живели в условия различни от днешните, тяхната всеотдайност и трудолюбие са добър пример за днешните поколения“, отбелязва в предговора си известният краевед. „Душата на цафарата“, „Гласът на старата чешма“, „Беглецът“, „Човек живее, за да остави име“, „Един самоковец в четата на Бенковски“ са само част от заглавията на творбите в новата книга, които на моменти звучат като своеобразни притчи.

Книгите можете да намерите в редакцията на “Приятел” /старата сграда на Общинския съвет, втори етаж/ от понеделник до петък от 9 до 13 ч. Справки по друго време могат да се правят на тел. 0885 115 307.

Leave a Reply