Нови мерки срещу пандемията в Софийска област

Областният оперативен щаб определи противоепидемични мерки на територията на Софийска област за времето от понеделник, 7 февруари, до 18 февруари, петък.
Към 1 февруари нашата област продължава да попада в т. нар. лилава зона. Заболеваемостта е над 2000 на 100 000 души на 14-дневна база. Осезаемо нарастване на новозаразените с Ковид-19 се наблюдава в общините от Средногорието. Висок е броят на новозаразените и в общините Ботевград, Самоков и Елин Пелин.
76 % от интензивните легла са заети, а заетите легла за неусложнени случаи са 65 %. Продължава да бъде спрян плановият прием във всички болнични заведения. Към 80 % от заразените не са били ваксинирани. По отношение на ваксинацията в областта се наблюдава застой.
Ето и новите мерки за периода от 7 до 18 февруари:
Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда на ротационен принцип в образователните институции: за периода от 7 до 11 февруари се въвежда обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас; за периода 14-18 февруари се въвежда обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от VII, X и XII клас.
Преустановяват се груповите посещенията в центрове – езикови и образователни, за подкрепа на личностно развитие и другш обучителни, школи за танцово и музикално изкуство, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца и ученици.
Преустановяват се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.
Преустановява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито – музикални и други фестивали, събори, панаири, празници, фолклорни прояви, фермерски пазари и базари и др. без прилагане на подхода „зелен сертификат“.
Въвеждат се ограничения до 50 % в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, въвежда се работно време до 22 ч. при спазване на подхода „зелен сертификат“.
Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, отчетно-изборни събрания и др. без прилагане на подхода „зелен сертификат“.
Допуска се провеждане на културни, сценични и други мероприятия, циркови представления, прожекции на филми при използване на до 50 % от капацитет/работна площ/брой лица, заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „зелен сертификат“.
Провеждане на спортни състезания с професионален характер на закрито и на открито се допуска при използване на до 50 % от капацитета за публика (брой лица), заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „зелен сертификат“.
Преустановят се посещенията в пенсионерски клубове.
Търговските центрове, магазините и общинските пазари да работят при условие, че е организирана и се спазва еднопосочност на движението на xopaта и е създадена организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м, задължително е носенето на маска.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*