Зимни спортове, Новини, Спорт, Туризъм

Новости в Боровец за зимния сезон

Фирма „Бороспорт” продължава мащабната си инвестиционна програма за по-нататъшно развитие на Боровец на обща стойност 40 млн. евро. Концесионерът на пистите в курорта въвежда нова система за контрол на достъпа до лифтовите съоръжения, която позволява безконтактно преминаване. Смята се, че така ще се намалят опашките пред лифтовете. Освен това картите ще могат да се плащат и зареждат през интернет. Ще бъдат добавени и две нови каси за продажба на лифт карти и билети – на долната станция на “Ястребец Експрес” и в хотел “Рила”.
През новия сезон любителите на зимните спортове ще се възползват от изградената през последните години модерна система за изкуствено заснежаване в ски зоните „Ситняково” /Централен Боровец/ и „Ястребец” и закупените нови оръдия за сняг. Изкуствено заснежаване вече има и в отсечката при финала на писта „Ястребец 1”. Така се осигурява идеално заснежаване и обработване общо на повече от 300 дка писти в курорта.
Подобрения за новия сезон ще има и на най-модерната атракция в Боровец. Снежният парк, превърнал се в любимо място както за опитните сноубордисти и фристайлъри, така и за начинаещите търсачи на силни усещания, тази година ще бъде разположен в горната част на писта “Попангелов” /бивша “Ястребец 2”/. Това ше осигури по-пряк достъп и по-голяма видимост на виртуозните изпълнения на майсторите на скоковете и ще предложи още по-висок адреналин на посетителите. От „Бороспорт” обещават и още по-интересна конфигурация на скоковете и препятствията. Паркът ще има три зони на трудност – за начинаещи, средно напреднали и експерти на фристайла, като ще преобладават по-леките “фамилни” предизвикателства.
Мястото на стария терейн парк в горната част на “Ястребец 3” пък се освобождава като писта и ще може да се ползва за тренировки на отбори, по-малки по мащаб състезания, както и за свободно каране.
Любителите на екстремните изживявания, които нямат възможност да посещават парка редовно, ще могат да следят какво става там чрез две уеб камери. С тях камерите с висока резолюция, осигуряващи картина от пистите в курорта пряко към сайта на Боровец www.borovets-bg.com, стават общо девет.
Както е известно, през предстоящата зима Боровец ще посрещне, след повече от 20-годишно прекъсване, и най-добрите ски алпийци в света. На 15 и 16 февруари са спусканията по гигантски слалом и слалом. Това ще е много важен старт за елитните скиори, тъй като представлява и своеобразна последна тренировка за тях преди олимпийските игри в Сочи. За подготовката на авторитетното състезание „Бороспорт” е събрал голям екип от експерти в различни области, ръководен от Георги Кочов, спортен директор на фирмата и бивш треньор на националния отбор по ски алпийски дисциплини. Така Боровец излиза отново на световната карта на международните състезания.

Leave a Reply