Новото депо стана на 4 години

От откриването на новото депо – т. нар. Регионален център за управление на отпадъците, на 18 септември се навършиха точно 4 години. Центърът е създаден по проект, спечелил финансиране по европейска програма.
Сега Самоковската и още три съседни общини разполагат с модерно депо, където битовите отпадъци не само се изхвърлят, но част от тях се и оползотворяват.
В депото и самите гражданите могат да депонират отпадъци от малки битови ремонти – стари мебели и техника, стъкло, дървени и метални материали и др. Всичко това е абсолютно безплатно и става в самото начало на базата на депото, край пътя за Ихтиман. Поставени са необходимите информационни табели. С помощта на подемник ще се извозват отпадъците от поставените големи контейнери там до клетката за сепариране и депониране.
За фирмите, които имат договор с Общината, изхвърлянето на отпадъци е платено. Колите преминават през пункт, където се чекират със специално издадена карта и системата автоматически измерва теглото, а след повторното чекиране, вече без отпадъците, се изчислява таксата. Цената е 55 лв. на тон, ако отпадъците са предназначени за сепариране. Ако се налага и депониране, тогава се начислява и държавна такса от 58 лв. на тон. За общините, които са партньори на Община Самоков в сдружението за изграждане на центъра, таксата е 19 лв.
Както сподели на самия 18 септември ръководителят на депото Кирил Поповянски, през миналата година тук са докарани 15 800 тона отпадъци, а през тази година, до края на август – 11 800 тона. Около 10 % от отпадъците се сепарират и след това се продават от Общината на търг, като ценна суровина.
В депото сега се трудят общо 22 души.
Напоследък са закупени камион, газокар, вибрационно сито и други помощни съоръжения. Дробилка позволява да се оползотворяват дървесните отпадъци, да се компостират и после чрез тях да се обогатява почвата например на градските градинки.
В края на септември ще бъде доставена и нова автоматизирана преса за балиране на отпадъците с голям капацитет. Техниката се закупува чрез получаваните отчисления от държавните такси в Министерството на околната среда и водите. Предстои и изграждането на навес на приемната площадка. В депото ще бъде монтирана и метеорологична станция.
Тук според Поповянски от Ихтиманска община се получават месечно към 200-400 тона отпадъци. В сдруженеето на 4-те общини участва и Долнобанската. Засега все още не използва депото само община Костенец.
По договор обаче в новото самоковско депо складират своите отпадъци и кюстендилските общини Невестино и Трекляно.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*