Ново стрелбище бе открито в Младежкия дом

Председателят на родната федерация по биатлон Екатерина Дафовска и кметът Владимир Георгиев откриха тържествено обновено и специално оборудвано помещение в Младежкия дом, което ще се използва като стрелбище от клуба по биатлон „Рилски спортист” и всички желаещи да си пробват мерника. Двамата, посрещнати с шпалир от състезатели в клуба, прерязаха церемониално лента с българския трибагреник, обтегната между дулата на две пушки във вторник, на 19 август, пред дома.
Георгиев и Дафовска пробваха и специално приготвената от Катя Петрова питка. Малките стрелци от паралелката по биатлон в СУ „Никола Велчев” връчиха цветя на присъстващите, сред които бяха почетният председател на клуб „Р. спортист” инж. Петър Гуцалски, световният вицешампион за младежи и треньор в клуба Кирил Василев, треньорката Деница Иванова, стопанският ръководител инж. Благовест Гамалов, майсторът на художествени занаяти Славчо Змияров, художникът Георги Млекарски и др.
„Днес е щастлив ден за самоковския биатлон. Кметът си изпълни обещанието, че ще получим специално помещение и ние със собствени сили и средства го оборудвахме. Новото стрелбище е жизнено важно за нас. То е разположено на лесно достъпно място и всеки желаещ може да свери мерника си. Стрелбището може да се посещава както индивидуално, така и организирано. Предстои да се уточни и как точно ще бъде използвано, кога ще тренират състезателите от клуба и т. н. При същите условия тренират например олимпийските медалисти в стрелбата Мария Гроздева и Таню Киряков”, изтъкна дългогодишният секретар на клуб „Р. спортист” Димчо Петров.
В помещението са оформени три 10-метрови коридора за стрелба с пневматична пушка и пистолет от положенията легнал и прав, както и коридор за стрелба с лък със същите размери. За стрелба с малокалибрена пушка пък може да се използва стрелбището над стадион „Искър”.
„Радвам се, че голямото семейство на Младежкия дом се увеличи с още един клуб”, сияеше и директорката на дома Латинка Щъркелова.
Първите изстрели в новото стрелбище произведоха 9-годишните биатлонисти Никол Пенова, третокласничка в НУ „Станислав Доспевски”, и Калоян Стоилков от София, дошъл на гости при баба и дядо и посещаващ тренировки в клуба.
Интересен дуел заформиха градоначалникът Георгиев и олимпийската шампионка от Нагано`98 Ек. Дафовска. Двамата изстреляха по 5 патрона към мишените, като всичките улучиха целта. После шефката на биатлона положи и автограф върху свой плакат на една от стените в помещението с думите: „Дано тук се изградят бъдещите шампиони на България”.
След официалните лица много съграждани също пробваха да уцелят 10-ките, като за някои от тях това бе първи допир с оръжието.

Дафовска: Не срещаме подкрепа от централната власт за съоръженията в Боровец

Екатерина Дафовска бе любезна да сподели за читателите на „Приятел” своята оценка за новото стрелбище, очакванията си за предстоящия състезателен сезон, както и мнението си за състоянието на базата на биатлонистите в Боровец:
– Радвам се, че идвам в Самоков по приятен повод. С правилна работа и много труд си мисля, че тук ще продължат да се изграждат шампиони така, както е било винаги.
Искрено се надявам да се положат и повече грижи за спортните съоръжения в Боровец. Там обаче сега имаме само едно занемарено стрелбище, което е собственост на Националната спортна база към Министерството на младежта и спорта. Пистите пък отдавна фигурират на картите като горски пътища…
Имаме проблеми със собствеността на земята в курорта, а не срещаме никаква подкрепа от централната власт. Нужно е някое правителство да се задържи по-дълго, да обърне внимание на нашия спорт и да работим съвместно както с него, така и с Общината в Самоков. В крайната сметка е от голямо значение да имаме основа, върху която да стъпят следващите поколения, за да имаме на какво да се надяваме.
Нека сега първо да видим какво ще стане на лятното световно първенство в Тюмен, което започна вчера. Все пак очаквам силен зимен сезон за родните биатлонисти, включително и от Краси Анев. Надеждите ми се пораждат и от факта, че винаги след края на един олимпийски цикъл има състезатели, които се отказват и оставят поле за изява на следващите поколения.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*