Новини, Шарен свят

Нов модерен автомобил получи Пожарната

Със съвсем нов модерен противопожарен автомобил разполага вече Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението.
Колата е марка „Ивеко“ и струва 167 хил. лв. Оборудвана е с електрически системи за управление. Това налага част от служителите да бъдат обучени в база на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София.
Новият автомобил е с повишена проходимост и е предвиден за гасене на горски пожари. Оборудван е с резервоар за 1 тон вода. Помпата е с високо налягане, може да се разположи извън автомобила и да черпи вода от външни източници. Колата е оборудвана и със система за външно охлаждане за защита при преминаване близо до огън.
По европейска програма за опазване на горите и населените места от пожари в града ни ще бъдат доставени още 4 автомобила. Те ще бъдат от същата марка, но други модели – от т. нар. среден и тежък тип. Една от новите коли ще вози 6 тона вода и ще се ползва при гасене на пожари в населените места, където много от пожарните кранове са повредени.
От Пожарната казаха още, че е предвидено да се достави и автомеханична стълба на стойност 1 млн. лв.
Предстои със съдействието на общинската управа да се осигури сграда, където да бъде поставена на дежурство новата техника при условия, регламентирани от доставчика в Германия. Цялата нова противопожарна техника, планирана за Самоков, възлиза на стойност над 2.5 млн. лв.

Leave a Reply