Новини, Шарен свят

Нов отпадъчен ад край Самоков: доброволци събраха 300 чувала с боклуци до долното поделение

Участници в доброволческата група „Чиста Земя” продължават с ежеседмичните си акции по почистване на замърсени територии край Самоков.
Този път те набялазаха района южно от долното поделение, където в течение на години са струпвани какви ли не отпадъци. Сякаш с вълшебна пръчка на 20 и 21 април ентусиастите преобразиха нелицеприятния фон по черния път за Доспей в една приятна за разходка пътека сред природата. А задачата им не бе никак лесна, тъй като насреща им бяха камари с боклуци, включително мебели и домакинско обзавеждане, автомобилни гуми, ски обувки, компоти и всевъзможни други по-големи и малки отпадъци… Само от намерените на място изхвърлени бутилки еколозите събраха няколко плика с пластмасови капачки, като така се включиха в друга полезна инициатива „Капачки за бъдеще”.


И на фона на всичките тези усилия организаторите останаха без думи, когато намериха в неделната сутрин разхвърлян струпания на едно място боклук предишната вечер… Част от него дори била запалена през нощта… Наистина човек да се чуди що за хора има сред нас…
Междувременно като своеобразна награда за сякаш инатливите в идеята си за един по-чист свят доброволци бяха добрите думи и грамотата, която кметът Владимир Георгиев им връчи след поредната им акция.
„Тази грамота е за всички участници в акцията, за всички хора, които искат и се стремят да живеят на едно по-чисто и приятно място”, коментира за „Приятел” Георги Прасков, който е съорганизатор на кампанията заедно с Владимир Митков и Светлин Стефанов. Тримата природолюбители са обсъдили с общинското ръководство и идеята за създаването на екопатрули, както и други мерки срещу злосторниците.
След злосторничеството в съботната нощ служители от Регионалния център за управление на отпадъците се отзовали в неделя следобед и на момента извозили събраните боклуци с голям камион, който направил няколко курса.
„Хора, това не може да продължава! Молим ви, изхвърляйте си битовите отпадъци в новото депо. Безплатно е”, призоваха доброволците и заявиха, че ще продължат с екоакциите си през май.

Делян Василев

Leave a Reply