Нов параклис край Долни Окол бе осветен навръх Голяма Богородица

Навръх 15 август – Успение на пресвета Богородица /или, по народному, Голяма Богородица/, енорийският свещеник в Долни Окол Петър Пенев освети новоизградения край селото параклис „Св. Богородица”. Стотици местни жители и техни гости от съседното село Горни Окол, от общинския център и Софийско, дойдоха, за да отпразнуват заедно новата религиозна придобивка, която е и първият параклис в района на Долни Окол.
Сред присъстващите бяха народният представител Радослав Стойчев, кметовете на Самоков и столичния район Панчарево – Владимир Георгиев и Димитър Сичанов, бившият дългогодишен кмет на селото Данчо Димитров и др. На голямо внимание се радваше и младият кметски наместник в Долни Окол Николай Стойнов, който разясни за „Приятел”, че мястото за изграждането на параклиса не е избрано случайно.
„Открай време – от над 100 години, тук се прави курбан за Голяма Богородица и денят е един от най-празничните за жителите на селото. Нямаме писмени сведения за началото на този ритуал, а само устни предания. Легендата гласи, че жител на селото, който имал здравословни проблеми, сънувал, че нощно време на това място идва самата Божия майка. Тогава този човек и още няколко доброволци поставят основите на параклис и издялват каменен кръст”, поясни Стойнов.
Стародавният християнски символ, чиито крила са свързани помежду си и наподобяват формата на сърце, и сега се намира на централно място до параклиса и заедно с иконата на пресв. Богородица в тази светла сряда бяха отрупани с цветя.
Дълъг е периодът от възникването на идеята за изграждането на параклис до нейното осъществяване на практика. Повече за изминатия път говори председателят на Комитета за възраждане на Долни Окол Стоян Саладинов:
„Това място е свещено и приех направата на параклис тук като някаква мисия и мечта. Затова и не се отказахме в последните години, в които срещнахме много трудности около набавянето на необходимата законова документация и изграждането на храма по всички религиозни канони. В този процес имаше и някои много трогателни моменти. Оказа се, че имотът не е черковен, а се води на двама братя от селото – Веселин и Борис. Те обаче не проявиха никакви егоизъм или алчност, а напротив – казаха, че ще е грехота, ако спънат това богоугодно дело. Така се наложи първо да набавим всички необходими документи на тяхно име, а след което те дариха абсолютно безкористно мястото на църковното настоятелство”.


Саладинов е благодарен за оказаното му съдействие и на главния архитект на Община Самоков арх. Надежда Клинчева, на кмета Георгиев и зам.-кмета Васил Сайменов, както и на архиерейския наместник в Самоковската духовна околия протоиерей Михаил Колев.
Добрината на хората обаче не свършва дотук. След изготвянето на документите е ред и на практическата работа за изграждането на храма. „Буквално всичките жители на селото се включиха в строителството – такова обединение не съм виждал през живота си”, коментира с изумление Саладинов.
Иначе на обекта е работила строителната бригада на Павел Павлов, в която участват Веселин Балабанов, Георги Стоименов, Даниел Стайков и Радослав Стоянов. Те са наистина щастливи, че са имали възможността да построят параклиса. „Отложихме други обекти, защото имахме желанието да си свършим работата както трябва и да оставим частица от себе си тук”, заявиха искрено младите строители. Въпреки неприятното време – чести и обилни валежи, с помощта на кмета Стойнов и на жителите на селото, те завършили християнския дом в рамките на два месеца – между 28 май и 23 юли.


Край параклиса пък сега приятно впечатление правят нова чешма с изградено водохващане и голяма и красива дървена беседка. Тази беседка приюти много хора, криещи се от палещите лъчи на слънцето в горещия следобед на 15 август. Още повече хора пък се скриха под сенките на околните дървета и храсти, където останаха да хапнат и на раздумка през целия ден.
Всички се почерпиха за празника и с вкусен рибен курбан. Хората се любуваха на изпълненията на женската фолклорна група „Шопкиня” към читалището в столичния район „Младост” и на чудна панорамна гледка, която се открива оттук към къщите на разположеното в полите на Плана планина село Долни Окол.
Именно тук – в къща на отсрещната улица, е израснал и Стоян Саладинов, който заедно с група съмишленици сега се старае да помага на родното си село и да възвърне, доколкото е възможно, някогашното тукашно оживление.
„Много мои приятели, които сега са пръснати в страната и чужбина, включително и в Австралия, се завръщат все по-често по родните си места, в това райско кътче от България. С хората от комитета ще продължим да развиваме района. Предстои да насипем чакъл по пътя от отбивката от главното шосе преди селото до самия параклис, за да може да се стига дотук и при лошо време. Искаме да направим и пътека, която да тръгва от последните къщи на селото под параклиса. Така новият храм ще бъде още по-достъпен, за да можем всички ние да се радваме още по-често на нашето любимо място”, вдъхновен бе Саладинов.
Заедно с него и кмета Стойнов в Комитета за възраждане на Долни Окол членуват още 7-8 души. „Не може да се сравняваме с комитетите на българските революционери, но кръстихме организацията си така, защото имаме идеална цел – не сме регистрирани в съда и не кандидатстваме по някакви програми, а работим със сърце и любов за род и родина”, признаха от комитета.
Голяма по обем и значимост работа е свършена досега. Самият Стоян Саладинов, в чест и памет на своя баща, закупува нова камбана, а впоследствие осигурява средства и за изграждането на камбанария към една от най-старите черкви в общината – „Св. Архангел Михаил” в селото.
С членовете на патриотичния комитет пък спонсорират направата на мемориална чешма-паметник на загиналите мъже от Долни Окол в Балканската, Първата и Втората световна война, осветена навръх Деня на независимостта – 22 септември, през 2016 г., в присъствието на Румяна и Свилен Нейкови, представители на министерства, народни представители, членове на Специалния отряд за борба с тероризма и на Съюза на бившите барети.
Срещу градинката, в която е разположена чешмата-паметник, пък е съграден и голям дървен навес, за да се събират хората на сянка в горещо и на закрито при дъждовно време. В момента се завършва и детската площадка в съседство, където вече са монтирани люлки, катерушки и фитнес съоръжения, а отдолу е поставена и специална ударопоглъщаща настилка.
В началото местните хора гледали на комитета със съмнение, но впоследствие настъпило безпрецедентно обединение.
„Поставих си като цел именно обединението на жителите на селото, когато станах кметски наместник. Радвам се, че резултатът вече е видим. Освен това, със съдействието на Общината, през тази година асфалтирахме и някои улици, които бяха непроходими. Специално с членовете на комитета се събираме няколко пъти годишно и обсъждаме много сериозно какво е най-необходимо за селото и как можем да го осъществим”, завърши Николай Стойнов.
Новият светъл дом на православните християни в Долни Окол е поредният своеобразен скъпоценен камък в стремежа на местните хора да направят този район на общината и на България едно по-добро място за живеене.
А дали ще се сбъдне преданието, че ако болен човек пренощува край някогашното оброчище, ще се излекува, предстои да разберем.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*