Култура, Новини

Нов параклис край Маджаре

„Свети Георги” се нарича новият параклис, изграден в чудна местност в гората над Маджаре. Впечатляващият молитвен дом бе осветен в неделя, на 16 август, от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на патриарха и софийски митрополит Неофит. Освещаването стана с благословението на Негово светейшество и с участието и на други духовни лица, както и в присъствието на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев.
Новият параклис е изографисан. Отвън чешма с два чучура предлага студена изворна вода. Съградени са и красиви и уютни кътове за отдих, за общуване с Бога и с приятели. Поставена е и мемориална табела, на която пише, че камъкът е по-траен от нас, а водата – вечна.
Ктитори са Евгени Грозданов и синът му Георги Захариев. Желанието им е било новият малък храм да бъде осветен за Гергьовден. Пандемията е забавила, но не и спряла осъществяването на богоугодното дело.
«С възхищение и благодарност адмирирам направеното – наслада за окото и удовлетворение за душата. Благословено да е делото на ктиторите! Дано добрите дела се множат», пожела кметът Георгиев.
Дошлите многобройни миряни – жители и гости на Маджаре, се поздравиха с новата придобивка и запалиха свещици за здраве и успехи.
След освещаването бе благословена и обща трапеза с пожелания за благополучие на всички.

Leave a Reply