Нов протест и нови обещания от АПИ за ремонт на пътя Радуил – Боровец

Жителите на Радуил се вдигнаха на 15 октомври на пореден протест срещу бездействието на институциите във връзка с трагичното състояние на пътя от селото до Боровец.
Рано сутринта в понеделник протестиращите извиха кръшни хора в центъра на селото и на практика затвориха пътя. Те са изнервени, че месец след предишния им протест, предизвикан от поредното свлачище край пътя, обещанията за спешен ремонт на инж. Георги Георгиев от Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ увиснаха във въздуха. Хората се притесняват с основание, тъй като след два месеца започва активният туристически сезон и интензивността на трафика значително ще се повиши, а пътят е изключително опасен и на доста места по него не могат да се разминат два автомобила. Само можем да си представим какво ще е положението в тези участъци, когато завали и натрупа голямо количество сняг…
От АПИ заявиха, че са извършени геоложки проучвания, за да се установят причините за компрометирането на отсечките, в които са констатирани пропадания на пътното платно. Въз основа на анализите от експертите се подготвят проекти за всеки проблемен участък. След като те бъдат готови, ще се възложи изпълнението на необходимите строителни дейности. Част от тях, в зависимост от метеорологичните условия, ще се осъществят тази година, а за тези, за които е нужно повече време, работата ще продъли през 2019 г. По първоначални оценки за ремонта на пътя между Радуил и Боровец /от 18-ти до 28-ми километър/ индикативно ще са необходими около 1,2 млн. лв. с ДДС.
Както е известно, немалка част от населението на Радуил и Марица, както и на съседните общини Долна баня и Костенец си изкарва прехраната в най-стария курорт в страната, а по пътя преминават и хиляди туристи, както и транзитния трафик от югозападната част на страната към цялата Южна България. Въпреки това шосето е много далеч от представите за републикански път с дори международно значение. Затова радуилци заявиха, че няма да спрат протестните действия, докато думите и обещанията за рехабилитация на пътя на представителите на пътната агенция не се превърнат в дела.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*