Култура, Новини

Номинираха двама за наградата „Захарий Зограф“

Двама художници – Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел /посмъртно/, бяха номинирани за националната награда за особени постижения в изобразителното изкуство “Захарий Зограф” за 2019 г.
Всички участници в журито – председателят проф. Аксиния Джурова и членовете – председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, носителите на наградата от предходни години проф. Станислав Памукчиев, Милко Божков и Захари Каменов, самоковският галерист Иво Масларски и изкуствоведът Борис Китанов, са представили писмени предложения за номинация с включени в тях и други утвърдени имена в българската живопис като Румен Жеков, Йордан Кисьов със съответни мотиви и посочени върхови постижения. По принцип наградата се присъжда на художник с утвърдено име, реализирал голяма изложба през изминалата година.
За Вихрони Попнеделев са били подадени най-много – пет номинации. Всички членове на журито са предложили да се обсъди и възможността за присъждане на още една награда за 2019 г. на Андрей Даниел, която да се връчи посмъртно за цялостното му творчество. Така тази година ще се връчат две награди – на Вихрони Попнеделев и посмъртно на Андрей Даниел, като ще се подготвят изложби и на двамата автори в две отделни зали на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.
По решение на ръководството на Съюза на художниците са отпуснати 1000 лв. към наградата „Захарий Зограф”. По статут Община Самоков дава премия от 4000 лв., грамота и статуетка на патрона на наградата, изработена от известния скулптор Георги Чапкънов.
Церемонията по връчване на наградата, която обикновено става през май, е отложена и ще се състои след отмяната на противоепидемичните мерки.
Вихрони Попнеделев е роден през 1953 г. в Пловдив. Завършил е Националната художествена академия, където сега е професор.
Андрей Даниел е роден през 1952 г. в Русе. Починал е през януари т. г. Бил е професор в академията. Носител е на националната награда „Владимир Димитров-Майстора“ /2012 г./.

Leave a Reply