Нужни са промени в закона, за да се ремонтира язовир „Бели Искър“

Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблемът с яз. „Бели Искър“. Това стана ясно на работната среща, организирана от новия областен управител Иван Иванов на 25 януари.
„Не бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта – няма. Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините“, поясни Иванов.
„Бели Искър“ е едно от най-старите подобни хидротехнически съоръжения у нас – завършен е през далечната 1945 г., но ремонт там е правен само веднъж. Язовирът осигурява около 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и на населени места от нашата община.
Със Закон за изменение и допълнение на Закона за водите от 2010 г. язовирът е включен в списъка на комплексните и значими язовири – публична държавна собственост. Към този момент по силата на договор между Столична община и „Софийска вода“ АД има сключен договор за концесия.
В периода 2005-2008 г. е извършен първият етап на ремонта и е записано, че инвеститор е „Софийска вода“.
През 2017 г. правата за управление на водоема са предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В края на същата година, тъй като част от „Бели Искър“ попада в границите на Национален парк „Рила“, е съставен акт за изключителна държавна собственост , която се управлява от Министерството на околната среда и водите“.
През ноември 2018 г. правата за управление са предоставени на Областния управител на Софийска област. Пак през 2018 г. с решение на Министерския съвет е определено „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да възлага ремонтите на язовирите.
Следва ново правителствено решение от 2020 г., с което „Български ВиК холдинг“ е определен да възложи изготвянето на технически проект за рехабилитация на яз. „Бели Искър“.
„Днешната среша беше важна и ползотворна, защото успя да изчисти една сериозна част от цялата тази неяснота, за да не употребя думата „хаос“, посочи Иванов.
В самата среща участваха депутатите от Софийска област, представители на Столична община, „Софийска вода“, ВиК холдинга, Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, агенция „Национална сигурност“, Областната дирекция на МВР и на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Преценява се, че решението за този толкова важен язовир ще бъде от принципно значение и за останалите подобни изкуствени водоеми в страната. Народните представители Юрий Козлов /“Продължаваме промяната“/, Иван Ченчев /БСП за България/, Васил Зашкев /“Демократична България“/ и Петър Чобанов /ДПС/ подкрепиха необходимостта в случая от законодателни промени.
„От изнесеното пред Народното събрание от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова стана ясно, че проблемът с всички язовири в страната е изключително сериозен и че в министерството усилено работят по законодателните промени. Апелирам да ги подкрепим всички, защото това е изключително важен проблем – от първостепенно значение за сигурността на хората“, заключи депутатът Ченчев.
От много години борба за извършване на ремонт на яз. „Бели Искър“ води и Националният комитет за подобряване на водоснабдяването с председател инж. Ганчо Хитров. Близкото бъдеще ще покаже дали все пак е имало полза от тази наистина продължителна упорита борба. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*