НУ „Станислав Доспевски” чества 75-годишен юбилей

75 години… Много или малко са? Зависи от гледната точка, но за НУ „Станислав Доспевски” те са история. История на упорит труд, на всеотдайност, на любов към децата.
Училището е носело през годините и десетилетията различни имена – „Мано Филипов”, „Борис Хаджисотиров”, „Станислав Доспевски”, но в съзнанието на много самоковци е популярно и сега като „Зелена върба”.
Имало е и различен облик – на начално, на основно, на средно училище. Винаги обаче е оставало като едно от най-хубавите училища в общината. Винаги е било обърнато към слънцето с всичките си южни класни стаи и с постиженията си сред водещите учебни заведения.
И затова може би тържеството по случай юбилея – на 30 октомври, в четвъртък, в читалище-паметник „Отец Паисий”, премина под надслов „Приказка без край”. Започнаха я приказните герои Вяра, Надежда и Любов, за да я завършат с мечтите. И с подаръци за празника, поднесени по оригинален начин, като същевременно бяха показани възможностите на учениците в различни области чрез чудесното изпълнение на разнообразни танци – наши и на други народи, чрез рисунки и спортни умения. И с поздрави към всички поколения ученици, учители, директори, служители.
Специален поздрав за бившите учители, директори и служители бе народният танц, изпълнен от настоящите учители като израз на благодарност, признателност и преклонение.

Специално внимание бе отделено и на гостите – бивши възпитаници на училището, като им бе определено и място на сцената. Те от своя страна подариха красива върба в саксия с пожелание училището отново да потъне в зеленина.
Изненада бе и изпълнението на съвременен танц от Катрин Митева, бивша възпитаничка на училището.
Кратка история-приказка за НУ „Ст. Доспевски” поднесе в края на тържеството директорката Мария Първанова. Тя изтъкна, че през тази година в училището се обучават 409 ученици в 17 паралелки, една подготвителна паралелка и 16 полуинтернатни групи с общо 40 учители и възпитатели. „Каквото име да има – „Мано Филипов”, „Борис Хаджисотиров”, „Станислав Доспевски”, то, училището – твое, мое, наше – ще премине и в идващия век”, възкликна г-жа Първанова.

Тържеството завърши с думите на диктора: „Подаряваме ви мечти. Продължавайте да мечтаете с вяра, надежда и любов!” Деца пък раздадоха на излизащите гости от салона мечти – изрязани сърчица, детелинки, котвички…
Тържеството уважиха народният представител Радослав Стойчев, зам.-кметът Васил Сайменов, бившият депутат Ирена Коцева, началникът на Регионалния инспекторат на просветното министерство в Софийска област Мила Манчева. Тук бяха и почетният гражданин на Самоков инж. Симеон Пешов, бивш възпитаник на училището, председателят на училищното настоятелство Димитър Балабанов, директори на училища и детски градини, бивши директори, учители и ученици в училището.

Мария Първанова

Поздравителни адреси поднесоха г-жа Манчева, гл. експерт „Образование” в Общината Жулияна Костова и председателката на Общинския съвет на Синдиката на българските учители Бойка Михайлова.
Подаръци бяха връчени от инж. Пешов – лаптоп, от директорите на самоковските училища – видеокамера, от СБУ – СD уредба. Цветя бяха получени от кмета на София Йорданка Фандъкова, бивша възпитаничка на училището.
Стотици – млади и стари – гледаха и слушаха два часа в салона една чудесна приказка. Написаха я талантливите ученици от НУ „Станислав Доспевски” под режисурата на неповторимата Лидия Кашъмова и на отлично изявилата се водеща Катя Янакиева. Тази приказка ни кара да вярваме, че научим ли се да мечтаем, ще продължим и в бъдещето.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*