Някогашните гимназисти станахме по на 85 години…

Думата ми е за съучениците от набор 1935 г. в самоковската гимназия „Константин Фотинов“. Вече сме по на 85 години; ясно е, че сме остарели, а част от нас вече са и напуснали белия свят.
Гледам сега снимката на нашия 11-б клас от 1953 г. Сформиран е от момчета, една част от които учеха френски, а другата част – немски език. Преподаваше на моята група Катето Герова. На брой бяхме над 30.
В класа ни преобладаваха младежи с математически наклонности, като най-силни сред тях бяха Христо Шехтов и Петър Пасков. Аз самият – Никола Янев, имах литературни интереси, но тогава още нямах смелост да ги изявявам. Станах по-късно учител по български език и литература в родното ми село Пасарел и в продължение на 43 години бях директор на училището. Издал съм десет книги – краеведски, с разкази, повести, хумор и сатира. Две от книгите ми излязоха преди 1989 г., а останалите след това издавах в тираж от по стотина бройки с лични средства. Изкупуваха се моментално от нашенци. Сътрудничех и на много вестници и списания, но сега вече почти не пиша.
На снимката сме в час по политическа просвета /имаше и такава дисциплина тогава/. Занятията ръководеше учителят Георги Михайлов-Францето. Той воюваше срещу тютюнопушачите, беше и добър волейболист. По политическа просвета не се пишеха оценки, а учителят допускаше да спорим дори върху недъзите на социализма. Ние, селянчетата, не вярвахме, че стандартът на живот в селото ще се изравни с този в града. Михайлов не вземаше страна в споровете.
На самата снимка от дясно на ляво разпознавам Митко Тенин, Никола Янев, Павел Златанов, Вукадинов, Йончо от Очуша, Любен Бандров, Никола Вардаров, Никола Лазаров, Георги Геров; на втората редица – Иван Зашев, Йордан Гьошев /с кожухчето/, Александър Сайменов, Йордан Тенекев, Христо Шехтов, Иван Тосков, Петър Пасков, Любен Гайдаров /Любовой/, Петър Дупинов, Илия Божков, Иван Кичев… Останалите просто не мога да ги разпозная. Христо Шехтов беше най-авторитетният ни съученик.

Никола Янев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*