Новини, Образование

Някогашни съученици честваха заедно началото на новата учебна година

Цветанка Цветкова

С любимата си учителка от началния курс Цветанка Цветкова някогашните ученици в ОУ “Христо Максимов”, набор 1958 г., си организираха в самото начало на новата учебна година другарска среща. Край нямаха хубавите спомени, закачките, песните, танците, хората…

Всички си припомниха екскурзиите до хижа “Мечит”, до Плевен, до Елин Пелин. Или как в Хисарлъка край Кюстендил са видели на живо футболната звезда Георги Аспарухов /Гунди/, а той с усмивка ги почерпил с дъвки…

В класа действала тимуровска команда, засаждали дръвчета /”брезите по бившата улица “Владо Георгиев” са наше дело”, гордееха се някогашните ученици/. Направили на времето и театрална трупа и представяли пиесата “Малкият Мук” в детските градини в града. Включили се и в танцов състав. Рождените дни чествали заедно по домовете си. Сега пък са решили със запазени снимки отпреди десетилетия да си направят общ албум. Ще се събират в началото на всяка учебна година – в първата събота след 15 септември.

“Деца бяха тогава, а сега почти всички имат не само деца, а и внучета. От общо 25 в класа, 19 бяха на срещата, като се има предвид, че три от момичетата са в чужбина – Гърция, Израел, Италия, а други вече не са между нас. В класа тогава бяха Катя Филипова, Димитър Стойчев, Румяна /по мъж Акмаджова/, Александър Методиев /Сали/, не мога всички да изброя, а заслужават – бяха прекрасни момичета и момчета и такива са си останали и сега, вече като зрели жени и мъже”, сподели учителката Цветкова, която след пенсионирането живее в родното си радомирско село Дрен, но и досега не се разделя с благородната професия, а и поддържа връзките си със самоковските приятели.

Бившите й ученици пък не пропуснали да поздравят и своя учител по пеене и неин съпруг – Лазар Цветков, от когото също са запазили добри спомени.

Leave a Reply