Няма заболели от коронавируса при нас, 28 души са под карантина

Общо 28 души в града ни са поставени под карантина, стана ясно от изявление на председателя на Общинския кризисен щаб и управител на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка на 18 март по Българското национално радио. Поставените под карантина са се завърнали от страни /преди всичко Италия/, където има много заразени.
Още двама наши съграждани са под домашно наблюдение. Те са се завърнали със същия самолет от Испания /Барселона/, с който е пътувал и заразеният с коронавирус жител на Варна.
Очаква се до края на тази седмица от Италия да се завърнат още 13 самоковци, които, както каза д-р Ковачка, веднага също ще бъдат поставени под карантина по домовете си.
Изключително важно е поставените под карантина съвестно да спазват наложената им мярка, бе изтъкнато на поредното заседание на Общинския кризисен щаб, състояло се на 17 март. Така те биха дали свой важен принос в борбата срещу прословутия Ковид-19. И тъй като не във всички случаи може да се разчита само на съзнанието, на заседанието бе напомнено, че за неспазване на карантината вече се носи сериозна наказателна отговорност, като е възможно осъждането на затвор до 5 години и налагането на глоби от 10 хил. до 50 хил. лв. Дадени бяха и предложения хората под карантина да подписват декларации, че ще спазват наложените им забрани. Друго предложение беше специални табели да известяват, както в миналото, че даден адрес е под карантина и съответния срок на забраната за напускане на дома.
Засега няма случаи на жители на общината, регистрирани с опасния вирус. Болните със съмнения се насочват към Националния център за заразни и паразитни болести и към Военномедицинската академия в София.
Д-р Кр. Ковачка декларира, че в болницата са осигурени необходимите предпазни материали, консумативи и лекарства, всички са снабдени с ръкавици и маски. В същото време управителят на болницата и председател на щаба предупреди, че още сме в началото на кризата, пикът на болестта тепърва предстои. Очаква се да бъдат закупени бързи тестове /макар и с ориентировъчен характер/ за диагностика на грип и Ковид-19.
Ръководителката на „Спешна медицинска помощ” д-р Ивалина Трендафилова отбеляза, че в службата не констатират нарастване на броя на пациентите и че разполагат с необходимите дезинфектанти и материали за работа. Четирима служители са поставени под карантина, тъй като са били извън страната, но е създадена организация това да не се отрази на работата.
Намалели са посетителите в болницата и поликлиниката. В поликлиниката се извършва дезинфекция, включително на пейките пред кабинетите и на перилата на стълбищата.
Самоковски екипи от медицински сестри и служители от болницата и от учебните заведения /които, както е известно, не работят/ ще бъдат командировани в продължение на три дни през следващата седмица за подпомагане на дейността на съответните органи на границата. Екипите ще бъдат оборудвани с всичко необходимо.
Кметът Владимир Георгиев посочи, че само за няколко дни след обявяване на извънредното положение туристите в Боровец са намалели от около 2700 на едва 150.
Д-р Ковачка пък добави, че новият вирус е опасен не само за възрастните хора, както се смяташе досега, а и за младите, включително за деца, сред които също има вече заболели.
“Очакваме да се гласуват промени в законодателството за удължаване на периода, в който гражданите могат да платят задълженията си с отстъпка. Спираме сроковете, които текат по делата за просрочените задължения. Обмисляме да компенсираме и наемателите на общински обекти за търговска дейност, които ще бъдат засегнати от мерките и няма да работят по време на извънредното положение”, заяви кметът.
Изяснено бе още, че няма да се дължи такса за детска градина за периода на извънредното положение, в който градините не работят.
На заседанието на щаба бе съобщено, че се контролира дейността на заведенията за хранене и другите търговски обекти, на които е забранено да работят. В големите супермаркети е необходимо периодично да се дезинфекцират количките и лентите.
Специално внимание ще се обърне на дезинфекцията на транспорта и в района на Автогарата. Обмисля се и съкращаването на някои курсове заради все по-малкото хора, които пътуват.
Във връзка и с настъпването на пролетта предстои да се изчистят улиците. Кметът Георгиев апелира в дейността по почистването пред къщите и на площите около жилищните блокове да участват активно и самите граждани. След почистването, през април, улиците ще бъдат измити.
Няколко члена на щаба настояха на следващото заседание да присъства непременно и представител на Регионалната здравна инспекция, която има сериозни ангажименти в борбата срещу коронавируса.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*