Няма заразени при нас, възстановиха се детски и женски консултации

В нашата община няма регистриран случай на заразен с коронавирус. Това съобщи на 22 април председателят на Общинския кризисен щаб и управител на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка.
Регулярно се изпращат проби в София и се получават съответните резултати. Изпратените до 22 април 40 проби са се оказали отрицателни. Очакват се резултатите от още 6. Самите проби се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести.
Съмнителните случаи са били насочени за изследване от Центъра за спешна медицинска помощ и от специалисти в болницата. Особено внимание се обръща на пациентите с висока температура.
Тези дни под карантина са 53 души. Междувременно на голяма част от задължително оставените вкъщи карантината е изтекла. Само една жена от поставените под карантина се е разболяла по-тежко, но не от вируса.
От вторник, 21 април, в самоковското лечебно заведение бяха възстановени и планираните детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в самата болница.
Във връзка с това в дните вторник и четвъртък личните лекари ще се ангажират преди всичко с тези дейности, разбира се, при строго спазване на въведените противоепидемични мерки и при предварително записан час от страна на гражданите, за да не се натрупват много хора пред кабинетите.
Само във вторник, на 21 април, в Хирургичното отделение планово са приети 16 пациенти.
Както вече информирахме, от понеделник, 27 април, ще възстанови своята работа и Трудово-експертната лекарска комисия /ТЕЛК/.
Междувременно нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев разреши влизането и излизането от София по всяко време с личен автомобил, но и с декларация, в която са посочени работното място на пътуващия и телефон на работодателя. Тази мярка засяга и много самоковци, които всекидневно пътуват до столицата, а около великденските празници изпитаха сериозни трудности заради въведените тогава специални нови ограничения.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*