Няма засега оправия с незаконното сметище до околовръстния път

Борбата с незаконното сметище в северната част на града ни, до околовръстния път /в м. Рашид бегов чифлик/, продължава да се води с променлив успех.
След предишни почиствания районът отново е затрупан с боклуци. За това сигнализира и bTV след обаждания на зрители. На мястото могат да се видят стари гуми и камари битови отпадъци. Боклуците замърсяват и Искъра с всички произтичащи от това последствия.
Както е известно, преди години този район бе определен от Общината за изхвърляне на земя. Имаше караулка и пазач. Сега там охрана няма и се изхвърлят всякакви отпадъци; вероятно както от частни лица, така и от фирми.
В изявление за телевизията кметът Владимир Георгиев посочи, че някои хора търсят варианти да не изхвърлят боклука на новооткритото депо, въпреки че то е наблизо. Общината е издала и брошури, с които предлага на гражданите боклукът да се извозва безплатно, но по думите на Георгиев, за една година имало само две обаждания.
Кметът призова да се подават сигнали при нарушения и увери, че Общината ще реагира и ще съставя актове. Освен това ще се предложи на Областното пътно управление да се сложат мантинели там, за да няма достъп до този невралгичен терен. Отново вероятно ще бъде сложена и охрана, за да се опази невралгичната площ. При настъпването на пролетта теренът ще бъде почистен, обеща още Вл. Георгиев.
Гл. експерт София Атанасова от Регионалната инспекция по околната среда и водите пък обясни, че през м. г. са извършени две проверки и наистина е установено замърсяване на района. По думите на Атанасова обаче каналът се почиства и опасност за екосистемите няма. Тя допълни, че не само трябва да се глобяват нарушителите, но и съвместно с Общината да се предприемат действия, за да се предотвратят бъдещи замърсявания.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*