Обезобразиха пътеката в Лаго

Проверка по сигнал

„Моля ви, отидете да видите какво е станало с пътеката в Лаго. В горната част някакъв багер е минал по нея и на няколко места е обръщал и се е въртял. Изкоренени са дървета, храсти, минаването е затруднено, да не говорим за грозните гледки…”, с този сигнал дойде в редакцията на 5 юли разтревожен съгражданин, като допълни, че изразява мнението и на други местни жители.
Проверихме случая. Оказа се, че разказаното отговаря точно на истината. На стотина-двеста метра северно от мястото, където от поляната с трите пейки започва изкачването за Карагьол и Чакъровите поляни тежка машина явно е обръщала, незнайно защо на четири-пет места, близо едно до друго, и е опустошила околната растителност. Смачкани дървеса, клони и храсталаци и коловози с кални следи са останали след необяснимите маневри между пътеката и поточето, което в тази част на крайградския парк тече източно от Искъра.
Хора, които срещнахме, се възмутиха от стореното. „Който го е направил, да си плати”, настоя възрастен мъж. Млади хора също гледаха в недоумение.
Панорамата, ако може така да се каже, наистина е неприятна. Покрай самата пътека, по която буквално всеки ден минават толкова много хора – жители и гости на града ни, тръгнали на разходка и излет в Лаго, са се образували своеобразни лунни петна.
Запитан от „Приятел”, зам.-кметът Васил Сайменов заяви, че не знае за станалото в този участък, но обеща веднага да изпрати хора за проверка.
Очакваме, че и горските власти ще се сезират за станалото и ще предприемат необходимите, според правомощията си, мерки.
По сведения на съграждани, които често посещават Лаго, посегателството е станало през последните дни, не по-рано от миналата седмица. Сега мястото там рязко контрастира с разкошната, потънала в зеленина, свежа околност.
Лаго е една от визитните картички на Самоков. Там има планове още тази година да се изгради и екопътека до Чакъровите поляни. Благодарим на хората – млади и по-възрастни, които показаха като граждани, че милеят за състоянието на прекрасната ни природа. В края на краищата това е все още едно от най-ценните неща на родния край, които притежаваме. Ще успеем ли обаче да го опазим?

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

2Comments

Add yours
  1. 1
    Николай

    Не е трудно да се открият нарушителите. Просто някои хора трябва да спрат да си клатят краката.

  2. 2
    Богдан

    Ех тази злоба човешка…. Да се гради и в същото време да се намират елементи, които да рушат.

+ Leave a Comment

*