Крими, Новини

Областната дирекция на МВР отчете в Самоков дейността си през ноември

Зам.-директорът на Областната дирекция на МВР и началник отдел “Криминална полиция” комисар Юри Николов, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Ивайло Александров и началникът на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” гл. инспектор Мирослав Рашков дадоха на 3 декември в обновената сграда на Районното управление на полицията в Самоков съвместна пресконференция с местния началник гл. инспектор Васил Попов.
Служителите на реда изнесоха отчет за дейността на дирекцията през ноември. Пояснено бе, че всеки месец правят подобни отчети в различни общини, тъй като Софийска област няма обособен център. Предишната подобна среща е била в Ботевград, а следващата най-вероятно ще се състои в Пирдоп.
Сред основните теми бяха протестите, които обхванаха не само нашата област, но и цялата страна. Стана ясно, че освен в Самоков /на 11, 18 и 19 ноември/, протести са били организирани и в Пирдоп, ботевградското село Врачеш и в с. Искрец, община Своге.
“Не всичко, което беше съгласувано с Община Самоков, се изпълняваше от организаторите на протестите във вашия град. На това основание полицейски служители са изготвили седем писмени разпореждания по Закона за МВР и на базата на тяхното неизпълнение след това са установени 26 административни нарушения и са издадени актове за установяване на административно нарушение /АУАН/ на участници”, заяви комисар Александров.
Той коментира, че в последните 2-3 години се забелязва ръст от 30-40 % на новорегистрираните, пререгистрираните и бракуваните автомобили, като дневната им бройка достига до около 150 коли. Въведена е нова организация на обслужване с цел да се избегнат ранните записвания /б. а. ставащи по-рано през годината още през нощта/.
Особено стряскащ случай на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР, е станалото на гара Вакарел убийство, за което веднага са привлечени като обвиняеми криминално проявени мъж и жена от Ихтиман. Друг кризисен момент е явяването на блюстители на реда по сигнал за нарушаване на нощната тишина, когато те биват нападнати и замеряни с различни предмети от разярена тълпа от около 30 души. В крайна сметка 20 от нарушителите на обществения ред са задържани.
През ноември се е състояла и традиционната полицейска акция “Зима” за проверка на техническото състояние на автомобилите. Отчетено бе, че са проверени 4277 коли и 5092 лица, като са съставени стотици актове, фишове и АУАН-и.
Сред по-фрапиращите случаи са конфискуваните 66 кашона с дрехи за използване на търговска марка без разрешение с общо тегло от близо два тона. Иззети са и голямо количество предмети с културно-историческа стойност /предимно монети/, които са били обявени за продажба в интернет.
Край Костинброд и с. Доганово пък са били задържани двама мъже, които са извършвали незаконен превоз на осем нелегално пребиваващи тук чужденци.
Споделени бяха и други случаи от полицейското всекидневие – открити са високотехнологични оранжерии за отглеждане на марихуана, контрабандни стоки, незаконна дървесина и пр. В Правец пък е проведено по план пожаро-тактическо учение със симулация на земетресение, последвано от пожар и наводнение.
Изтъкнато бе, че през ноември е открита обновената сграда на РУП-Самоков. Поздравителен адрес е получен в Областната дирекция като признание за ползотворното сътрудничество на самоковски служители по разкриването на телефонна измама, което е довело до разплитането на още 10 подобни случаи в страната.
Гл. инспектор Попов също направи подробен разбор и заяви, че през ноември в местното управление са постъпили заявителски материали за 37 криминални престъпления и едно икономическо, а разкриваемостта на престъпленията срещу собствеността е 43.32 %.

Делян Василев

Leave a Reply