Областният управител е срещу поскъпването на водата, поиска оставката на ВиК шефа

„Ще блокирам всеки бизнес план на „ВиК-София”, с който се увеличава цената на водата, няма да допусна поскъпване дори с една стотинка”, заяви на 12 ноември областният управител Илиан Тодоров. По-късно той дори поиска оставката на шефа на фирмата Никола Нитов.
Както е известно, цената на водата в Софийска област се определя от „ВиК – София” ЕООД въз основа на изработен от дружеството бизнес план. Такъв план в областната администрация все още не е постъпил, но има индикации, според Тодоров, че предложение за повишение на цената може да се очаква. Областният управител, който е и председател на асоциация „ВиК” на обособена територия, цитира управителя на „ВиК – София” Никола Нитов, който на работна среща при зам.-министър през лятото е посочил: „В областта има над 240 села и 130 помпени станции, дружеството има 600 човека персонал, имаме електрически разходи. Образно казано, ако дружеството харчи 1,50 лв., изкарва 1 лв. При тази цена на водата дружеството затъва. В бъдещия бизнес план има заложени инвестиции за всяка община. Социално поносимата цена се очертава около 3,15 лв.“
Сега цената на гравитачната вода в Долна баня и в Костенец например е 0,78 лв.
Междувременно насроченото за 13 ноември съвещание в областта бе отложено поради това, че фирмата за ВиК не е представила бизнес план с точна цена на водата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*