Новини, Политика

Областният управител е срещу създаването на общински ВиК дружества

Областният управител Илиан Тодоров призова в изявление от 28 февруари кметовете и гражданите на общините от областта да не се поддават на „див популизъм”, който според него би внесъл хаос в системата на ВиК.
„Като областен управител на Софийска област няма да допусна общините Самоков и Елин Пелин да излязат от Асоциацията по ВиК, на която съм председател”, декларира Тодоров. Становището му е, че това е незаконно и евентуално решение на общински съвети в тази насока щяло да бъде оспорено в Административния съд. Освен това излизането дори на една само община, по думите му, би лишило всички общини от получаването на повече от 1 млрд. лв. европейски средства за ремонт и подмяна на ВиК мрежата.
„Гражданите имат право да протестират, но трябва да бъдат внимателни дали протестите им не се използват за вдигане на нечии рейтинги”, отбелязва областният управител, визирайки подкрепата на ръководителката на Гражданска платформа „Изправи се. БГ” Мая Манолова за искането на самоковското гражданство за излизане от асоциацията и създаването на общинско ВиК дружество. Областният дори пита „дали с тези откровени призиви за сепаратизъм в Асоциацията по ВиК и отделяне на общини от нея не се цели цялостна дестабилизация на територията на областта, а и на страната”.
Ил. Тодоров припомня, че е подал жалби в Административния съд против решението на Комисията за енергийно и водно регулиране и срещу заповедта на управителя на „ВиК-София” за вдигане на цените на водата.
„Няма да допусна популизмът и опитите за сепаратизъм във водния сектор на територията на областта да лишат хората от качествена услуга и от чиста вода”, завършва изявлението си областният управител.

Leave a Reply