Областният управител Илиан Тодоров гостува в Китай

Управителят на Софийска област Илиан Тодоров участва във Форум за глобалния производствен капацитет и бизнес сътрудничество в китайския град Ухан, провинция Хубей. Тодоров е бил поканен от Уанг Сяодонг, губернатор на провинцията и председател на организационния комитет. Пребиваването на българския гост е било изцяло за сметка на китайското правителство.
„Българо-китайските отношения навлязоха в нов етап на развитие, като за последните 10 години износът на България към Китай се е увеличил 6 пъти и Китай се превърна в третия търговски партньор на България извън Европейския съюз и втория пазар за български износ“, е заявил Тодоров в реч при откриването на форума. Областният управител е допълнил, че само през последните седмици се е срещнал с три делегации от три китайски провинции, които са проявили интерес към внос на български продукти.
Ил. Тодоров е изтъкнал още, че Софийска област – най-голямата в България, предлага широки възможности за инвестиции, особено в туризма – СПА, зимен, ловен, еко, и е изразил надежда, че в бъдеще ще се установят нови партньорства на страната ни и областта с бизнеса и регионите на най-многолюдната страна в света.
Областният управител се е срещнал и с Ху Ликян, председател на Комитета на Компартията на Китай в провинция Хубей, по негова покана. Двамата са обсъдили отношенията между двете страни особено в сферите на инфраструктурата, земеделието, туризма, културата.
Подчертано е, че само две седмици след сключване на Меморандум за сътрудничество между провинция Хубей и Софийска област вече има реални действия и китайски учители-доброволци безплатно ще обучават ученици от нашата област на китайски със съдействието на институт „Конфуций“ към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.
В срещата са участвали и други ръководни дейци – общественици и бизнесмени.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*