Новини, Политика, Шарен свят

Областният управител Илиан Тодоров се срещна с губернатор и с кмета на Сапоро

Уникален сувенир с български царе, подарен от управителя на Софийска област Илиан Тодоров, ще краси кабинета на губернатора на японската префектура Хокайдо Харуми Такахаши. Подаръка си Тодоров поднесе по време на срещата си със своята японска колежка. Както е известно, през миналата седмица областният управител бе на посещение в Страната на изгряващото слънце за сключване на споразумение за сътрудничество между двата региона.
На срещата г-жа Такахаши е проявила подчертан интерес към възможностите, които предлага Софийска област за сътрудничество в сферите на икономиката /включително по отношение на индустриалните зони/, културата и образованието.
Губернаторката на Хокайдо е подкрепила идеята на своя колега деца от префектурата и техните ръководители да посетят почивната база на областта в Боровец, за да се запознаят със свои връстници от Софийска област и с българските традиции, обичаи и култура.
Такахаши е приела и поканата на Тодоров да посети страната ни.
На срещата са присъствали посланикът на България Борислав Костов и кметът на гр. Елин Пелин Ивайло Симеонов.
Илиан Тодоров се срещна и с кмета на Сапоро Кацухиро Акимото, запозна го с възможностите за инвестиции в СПА и ски туризма в нашия регион и го покани да посети нашата страна. Обсъдени са били възможностите за приятелство и сътрудничество в дългосрочен план. Управителят на Софийска област е споделил, че са му направили силно впечатление Сапоро, възможностите, които предлага известният град, и приветливостта на местните жители.
На срещата кметът на Елин Пелин Ив. Симеонов е предложил градът в Софийско и Сапоро да се побратимят. В чест на посещението на българската делегация пред кметството на Сапоро се е развял и родният трицвет.
Ил. Тодоров е посетил и православната черква „Св. успение Богородично“ в Сапоро. Митрополитът на Хокайдо Шинонага е разказал за развитието на православието в Хокайдо и за историята на храма, който е построен преди 138 години. Домакинът е посочил, че православните християни в Сапоро са над 500 и че ревностно почитат религията си. Тодоров пък е запознал митрополита с дейността на храмовете в Софийска област. Митрополит Шинонага е получил като подарък плакет на областта и презентация с духовните средища в региона. С тях ще бъдат запознати православните християни и жителите на префектурата.

Leave a Reply