Новини, Политика

Областният управител Илиан Тодоров: „Водната криза е заради климата, ВиК инфраструктурата и разхищението”

Снимка: архив

„Предложението на премиера за единно „ВиК” в цялата страна е най-правилното решение”, коментира в края на януари областният управител Илиан Тодоров, който е и председател на Асоцията за ВиК в Софийска област.
Според Тодоров, ако Община Ботевград не била закъсняла с прехвърлянето на активите на яз. „Бебреш” към дружеството, всичките 22 общини в областта щели да имат възможността да кандидатстват за европейско финансиране в инфраструктура, докато сега това не би могло да стане преди 2021 г. Вината, смята областният управител, е в кметовете на общини.
И ВиК инфраструктурата е лоша.
От друга страна шефът на областната ВиК асоциация е на мнение, че водната криза не била нещо неочаквано или изненадващо. Доклад на Европейската комисия още от 2010 г. е предупреждавал, че няколко страни-членки, включително България, използват над 20 % от дългосрочните си водни запаси и ресурси всяка година. Подобни материали за климатичните промени са публикували още преди десетилетие Световната банка и други авторитетни институции.
Липсват валежи и снеговалежи. Промените в климата и затоплянето в България са безспорен факт. Досега „не съм виждал по-суха и топла зима”, категоричен бе Ил. Тодоров.
„Трябва да проумеем, че водата не е безкрайна и гарантирана даденост, която можем безрасъдно да пилеем! Нещо, което всички ние правим всекидневно”, заключи областният управител.

Leave a Reply