Новини, Политика

Областният управител посети Одрин

Официална делегация, водена от областния управител на Софийска област Емил Иванов, посети Одрин на 20 и 21 март по покана на валията на града Хасан Дюрюер, информира пресслужбата на областната управа.
В делегацията са били включени зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, зам.-министърът на образованието и науката Мукадес Налбант, гл. секретар на Министерството на правосъдието Тодор Керанов, зам.-областният управител Даниела Бакърджиева и проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.
В работната среща с г-н Дюрюер са били обсъдени важни въпроси в областта на икономическото и културното сътрудничество между двете области. От турска страна в срещата са участвали представители на прокуратурата и полицията, ръководители от сферата на образованието, културата и туризма, както и Реджеп Запкънкурт, председател на търговско-промишлената палата на Одрин.
Делегацията се е срещнала и с ректора на Тракийския университет в Одрин, посетила е българската църква „Св. Георги”, Центъра за балкански езици и е присъствала на официалното откриване на изложбата на художника Евгени Велев в културния център „Девджихан”.
В резултат на посещението е създаден комитет „Одрин област – София област” за съвместно участие в програми на Европейския съюз. Предвижда се да се обменят младежки групи. Ще бъдат създадени и условия за обмен на идеи в областта на иновациите и информационните технологии, териториалното развитие, пространственото планиране и др.
Ще бъде подкрепено създаването на съвместен филхармоничен оркестър, който да даде началото на един бъдещ Балкански оркестър, представящ съвременната балканска музика в световен мащаб. Очаква се впоследствие към този оркестър да се включат музиканти и от другите балкански страни.
Ще се търси и подкрепа за побратимяване на български и турски градове от двата региона.

Leave a Reply