Областно съвещание бистри борбата с престъпността

По инициатива на областния управител Емил Иванов и гл. инспектор Мариета Иванова, директор на Областната дирекция на МВР, се състоя работна среща, посветена на борбата с битовата престъпност. В съвещанието участваха кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, експерти, полицейски шефове и др.
Дискусията бе водена от зам.–областният управител Даниела Бакърджиева.
М. Иванова посочи, че за последните два месеца – януари и февруари, в Софийска област са извършени общо 294 кражби. Най-много са посегателствата в района на Ботевград – 45, следван от Своге – 39. Самоков е на трето място в негативната класация с 31 случая. Най-малко престъпления се извършват вечер, а най-много – през нощта. Нарастват кражбите в районите на вилните зони.
Като положителен бе отчетен фактът, че през м. г. Софийската областна дирекция на МВР е била на последно място по резултати от всички 28 дирекции в страната, докато сега заема значително по-престижното 7-о място. Работата е организирана така, че през нощта да има засилено полицейско присъствие. „Гражданите много могат да ни помогнат, като подават своевременно информация в полицията”, заяви комисар Димитър Машов, зам.-директор на Областната дирекция на МВР. На общинските управи и администрации пък ще се разчита за съвместна разяснителна работа във връзка с опитите за телефонни измами.
„Специално внимание ще обърнем на видеонаблюдението, организирали сме контрол и наблюдение на възловите кръстовища, по които се изтеглят и извършителите на кражби и тези мерки дават резултат”, добави Машов.
При разискванията стана ясно, че кметовете на общини имат желание да помогнат на полицията с гориво, автомобили и оборудване, но ги ограничава нормативната уредба, забраняваща дарения за МВР. Д. Бакърджиева се ангажира на заседание на правителството да се внесе предложение да бъде разрешено на общините да помагат чрез дарения на полицията. Кметовете призоваха и за изпращане на повече полицаи в малките и отдалечени населени места.
На следваща подобна работна среща ще бъдат поканени и представители на прокуратурата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*