Обновената Графична база се открива в събота

На 18 септември, събота, от 11 ч. в Есовата къща /на ул. „Захарий Зограф“ 11, под Митрополитската черква/ ще бъде открита обновената Графична база в града ни. Ще бъдат представени щампи и гравюри на известни наши художници и гравьори – Никола Образописов, Сотир Клинков, проф. Васил Захариев, Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, както и произведения на съвременни майстори.

х х х

Графичната база в Самоков съществува от 1973 г. Тя е създадена по инициатива на самоковския художник Зафир Йончев /по онова време – секретар на Съюза на българските художници/, с подкрепата на тогавашния зам.-председател на Окръжния народен съвет Христо Христов /също самоковец/ и с активното участие на Светлин Русев, Христо Нейков и местната управа.
Така Самоков – центърът на българската възрожденска гравюра, става домакин на тази нова творческа база. Тя е оборудвана изцяло от Съюза на българските художници.
Благодарение на Графичната база днес в Историческия музей в града ни, където се пази първата графична преса, внесена от самоковеца Никола Карастоянов, наред с възрожденските щампи съжителства и една от най-богатите колекции от съвременна българска графика.
От 1980 г. базата се разполага в реставрираните Есова и Босева къща, запазили духа и красотата на възрожденската епоха. Съществуването и дейността на Графичната база са пример за партньорство между СБХ и кметството на Самоков.
В базата са работили и творили видните български и самоковски художници Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров, Христофор Пейчев, бившият дългогодишен председател на СБХ Светлин Русев, както и Дечко Узунов, Найден Петков, Петър Чуклев, Петър Брайков, Румен Скорчев, Любомир Йорданов, Георги Трифонов, Димо Колибаров, Христо Кърджилов, Николай Майсторов, Златка Дъбова, Онник Каранфилян и др. Чрез художника Любен Стоев и известния немски печатар Роланд Ерхард се установяват и международни връзки.
В началото на 80-те години е подобрено снабдяването на ателието с професионални материали от Франция – бои, хартия, специфични материали за този занаят.
През 1983-1984 г. в Графичната база гостува един от водещите специалисти в света на литографските техники – Бил Лакатута от Института „Тамаринд“ в САЩ /Ню Мексико/. Сътрудничеството е много полезно както за печатарите, така и за самите художници.
През 1989-1999 г. благодарение на проф. Стоян Стоянов–Течи и спонсорството на френския меценат и колекционер Жорж Екли базата се стабилизира финансово. Създават се великолепни творби: библиофилско издание на Христо Фотев – поезия с илюстрации на Симеон Венов, издание на Константин Павлов – поезия с рисунки на Светлин Русев, големоформатно издание на американския поет Стенли Кюниц с илюстрации от Стоян Чуканов-Чочо.
През 1999 г. Босевата къща е реституирана и базата се преустройва само в Есовата къща. В този тежък период и Жорж Екли се оттегля по здравословни причини от меценатството. Със съдействието на Албена Спасова, секретар на секция „Графика“ в СБХ, се кандидатства успешно с проект пред швейцарската фондация „Про Хелвеция“. С осигуреното финансиране се обновява технически и материално базата. През 2001-2002 г. чрез „Про Хелвеция“ се организират международни пленери по графика с участието на творци от Сърбия, Македония и България.
30-годишнината от създаването на базата през 2003 г. е отбелязана с изложби в Самоков, София, Плевен, Братислава, Будапеща.
За близо половинвековния период на съществуването наГрафичната база в Самоков в нея са работили над 300 художници, включително творци от Германия, Италия, Франция, САЩ, Русия, Норвегия, Нидерландия, Япония, Куба, Чили, както и студенти от Националната художествена академия и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
През 2007 г. се прави основен ремонт на базата със средства на Община Самоков и програма „Красива България“, като се открива и малка галерия в двора. Така се изгражда и пространство за изложби през лятото.
През последното десетилетие – 2010-2020 г., Графичната база постепенно преминава към етап със затихващи функции. В крайна сметка базата преминава като собственост на Община Самоков, а Съюзът на българските художници предоставя безвъзмездно пемчатарска техника. На базата е извършен ремонт, закупени са консумативи, назначен е персонал и със съдействието на Историческия музей в града ни отново започва работа. Сега надеждите са, че Графичната база в Самоков пак ще стане привлекателно място за български и чуждестранни творци, работещи в областта на класическите графични техники.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*