Обновена е клиничната лаборатория на болницата

Изцяло реновирана е клиничната лаборатория на „МБАЛ-Самоков“, разположена на третия етаж в сградата на поликлиниката. По този хубав повод на 13 октомври тук се състоя скромно тържество, на което управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка изтъкна, че е извършен цялостен основен ремонт, който е бил абсолютно необходим. Лабораторията е акредитирана за второ ниво на компетентност съгласно медицинския стандарт и има сертификация по ISO 9000:2015. Посочено бе, че работата тук е на нивото в университетските болници. Остава да се закупи само още един апарат, за да се отговори на всички изисквания на стандарта.
Д-р Ковачка изтъкна добрата работа на екипа на лабораторията, оглавяван от д-р Росица Минчева, и благодари на кмета Владимир Георгиев и на Общинския съвет за грижите и осигуреното финансиране.
Д-р Минчева добави, че клиничната лаборатория разполага сега с апаратура, която е характерна за подобно звено в областна болница и изрази признание на стопанския екип и на своя колектив, който е работил продължително време в трудни условия.
Вл. Георгиев пожела на екипа на лабораторията здраве и успешна работа в новите условия. Кметът допълни, че Общината и занапред, въпреки всички трудности, ще продължава да подпомага болницата със средства за нова техника, подобряване на базата и обучение на персонала.   
Стана ясно, че в помещенията на лабораторията през летните месеци са подменени настилките, облицовката на стените, работните плотове, дограмата, както и електрическата и водопроводната система.
Осигурени са високотехнологична апаратура, качествени материали и консумативи от водещи европейски фирми, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки. Сертифицирана фирма извършва вътрешнолабораторния контрол. Тук работят професионалисти – лекар с точната специалност и сертификат за допълнително обучение, химици с магистърска степен, медицински специалисти с дългогодишен стаж.
В лабораторията сега се извършват изследвания по всички клинични пътеки в стационара, консултации с филиала на „Спешна помощ“, платени изследвания, свързани с диагностика и лечение на социално и демографски значими заболявания – на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми, онкологични заболявания на дебелото черво, простатата и др. Това са високоспециализирани изследвания, за които засега „МБАЛ-Самоков“ ЕООД няма сключен договор със Здравната каса в Софийска област. Д-р Ковачка обаче увери, че ще се предприемат всички необходими действия, за да имат пациентите и от извънболничната помощ достъп до тези изследвания с направление.
Присъстващите, сред които бяха и зам.-кметът Люба Кленова, лекари, медицински специалисти и служители от болницата, разгледаха с интерес обновената лаборатория.
Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*