Обновеният Самоков става още по-приятно място за живеене

Да си спомним за вече далечната 2015 г., когато започна да се говори за енергийна ефективност на многофамилни сгради по европейски програми за финансиране.
Отначало приехме всичко това скептично. Но решихме да направим опит да се включим и започнахме с подготовката на документите. Беше съставен управителен съвет, в който влязоха тримата домоуправители: Магдалина Попова, Йордан Клещанов и Ангел Димитров. Председател стана Магдалина Попова. Срещнахме доста трудности, докато убедихме всички представители на 53 апартамента, че това се прави за наше добро и за икономия на електро- и топлоенергия.
Но, за наше щастие, в блока живее младши експерт в Община Самоков арх. Стоянка Касабова. С нейна помощ и лично участие документите бяха готови в срок и подадени под № 11 от всички 17. Така Магдалина и Таня сложиха началото за кандидатстване на бл. 24 в кв. „Самоково”, за което им благодарим!
Първият блок, който беше саниран пред очите ни, беше бл. 41, в края на 2016 г. Така добихме представа какво ще бъде обновлението: смяна на дограма с PVC, саниране, смяна на покрива и топлоизолация, остъкляване на тераси с PVC дограма, боядисване на фасадата с приятни цветови съчетания.
През 2017 г. бяха санирани 10 блока. Останалите 7 блока останаха за тази година – 2018-а.
На 26 март т. г. на място пред блока се проведе първата среща с Димитър Витанов от Хасково, участвал при изготвяне на проекта за саниране на нашия блок. Уточниха се желанията ни за остъкляване на терасите.
На 30 март беше поставена обява – до 6 април да осигурим достъп за вземане на размерите за прозорците /без тези за терасите/.
След 3-месечно очакване с голяма радост приехме решението за саниране на тържественото заседание в Общината, проведено на 6 юли. От 7 юли започна работата на фирма „Самострой” ЕООД – Самоков с ръководител Димитър Стоянов и технически ръководител инж. Станко Чифлиджанов със срок 65 работни дни.
Още първия ден валя дъжд, казахме си: „Ще върви работата по вода!”
И така и стана.
Организираните бригади работеха по видове дейности, като започнаха от покрива, който ни създаваше много проблеми, и продължиха със смяна на дограмата на прозорците по апартаментите и стълбищата, смяна на входните врати и вратите към мазетата и таваните, изграждане на някои тераси и затваряне с прозорци, шпакловане и боядисване на стените и тавана на стълбите и предверията на етажите, смяна на стълбищното осветление със светодиодно с фотоклетки, всички кабели на отделните оператори бяха монтирани в кабел-канали, продължи се със саниране – външно и боядисване в три цвята – бял, екрю и бордо в симетрия – една приятна гледка.
Щастливи сме и с право казваме: „Нашият блок е най-хубав!”
Е, как да не благодарим на: ръководителя Димитър Стоянов, техническия ръководител инж. Станко Чифлиджанов, бригадата, изработила и монтирала дограмата – Васко Стоянов, Васко – 2, Цецо Лазаров, на всички други специалисти от Самоков, Кюстендил, Бургас, Благоевград, Ихтиман, Шумен, Хасково, Пазарджик, бай Васил Бандров от Самоков, работил с оксижена, момчето, работило с вишката, за да се монтират первазите на прозорците.
А връзката между ръководителите и живеещите в блока я осъществяваше неуморимата Магдалина Попова, понякога и със съдействието на Ангел Димитров и Йордан Клещанов, за което им благодарим!
И освен удовлетворението от работата, макар и за кратко, се срещнахме и с млади хора от различни краища на страната.
А на 22 октомври, след 3 месеца работа, комисията прие работата по проекта за саниране на блок 24 в кв. „Самоково” за завършена.
Благодарим на проектанта Станимир Николов от Хасково!
Благодарим на фирмата изпълнител – „Самострой” ЕООД, с ръководител Димитър Стоянов, на Невена Николова – специалист в проекто-техническия отдел, за изпълнение на проекта в срок и качествено!
Благодарим на Община Самоков и на кмета Владимир Георгиев и за осветлението на най-новата улица /направена преди няколко години по предложение на живеещите в блокове 41 и 42/, която минава от главния околовръстен път от западната страна на блокове 42, 41, 28 и 24.
А когато е направено толкова много и толкова хубаво /санирани са и блокове 41 и 42/, идва и вдъхновението. „Защо тази улица да си няма име? Та нали вече 34 години тук живеят хора, наши съграждани, допринесли за развитието на града и квартала?”
Този въпрос го задава Йордан Илчев, бивш масажист в „МБАЛ-Самоков”, сега пенсионер, живеещ в бл. 24. И… предлага тази улица да носи името на Хрим Христовски, живял 27 години, до смъртта си през 2011 г., в блок 24. Предложението идва и в самото навечерие на 1 ноември – Деня на народните будители.
Хрим Христовски е роден на 9 август 1946 г. в с. Джурово, Софийска област. Завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски” през 1977 г. и от тогава до края на живота си – 29 октомври 2011 г., живее и работи в Самоков. Бил е учител по история в Спортното училище, редактор във в. „Самоковска комуна”, служител в отдел „Култура” на Община Самоков и 25 години учител в ПГ „Константин Фотинов”.
Издал е 6 книги: „Слънце за камбана” /за историята на Ново село/, „История на ЛТК „Рилски лен”, стихосбирка, две книги с разкази, има и участие в литературен сборник на самоковските творци. Беше активен читалищен деец и самодеец. Обичаше да рисува и имаше три художествени изложби. Като краевед организира изложба за бита на самоковските села и за самоковските занаяти в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
А ние ще го запомнин и как с децата от близките блокове посадиха 22 дръвчета по улицата пред блокове 23 и 24.
В заключение – нека да се учим от работата на най-добрите и да стане Самоков обновен и още по-приятно място за живеене!

От името на жители на блок 24:
Виктория Градинарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*