Обновени отделения и модерна техника в болницата

В празник за болницата се превърна 7 август, когато бяха официално открити ремонтираните и обновени отделения на „МБАЛ-Самоков”.
Сред присъстващите бяха народните представители д-р Красимира Ковачка и Росен Петров, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, директорът на Районната здравноосигурителна каса в Софийска област д-р Николай Златев, представители на Регионалната здравна инспекция, общински съветници, медици.
Тук бяха и специалистите, пряко свързаните с работата по проекта и изпълнението му – арх. Илинда Симеонова, представителите на „Медицинска техника инженеринг” ООД Йонка Гетова и Димитър Конов, управителят на „Красстрой” ООД Красимир Милушев.
След водосвета, отслужен от свещ. Михаил Колев, кметът Георгиев поднесе приветствие, като изтъкна задоволството си, че участва в откриването на един от най-важните обекти не само в общината, а и в Софийска област. Градоначалникът подчерта, че е имало много трудности, но че успешният завършек носи удовлетворение на всички. „Ремонтирани и обзаведени са едни от най-важните отделения, които са от значение не само за населението от общината и съседните общини, но и за туристите от планинските ни курорти”, обобщи Георгиев.
Д-р Ковачка възкликна, че изживява много вълнуващ дългоочакван момент. Тя благодари на екипа на болницата, на Общината, на фирмите-изпълнители за това, че Самоков има модерна болница с медицинска техника от най-висок клас, каквато има само в областните и университетските болници. Депутатката, която до неотдавна бе управител на „МБАЛ-Самоков”, допълни, че през целия период на строително-ремонтните работи е имало добра координация на властите, без да се проявяват политически пристрастия. Кр. Ковачка смята, че сега болницата има възможност да обучава и специалисти и по този начин да реши и собствените си кадрови проблеми.
Развълнувана, прокуристката на „МБАЛ-Самоков” д-р Светла Скелина разказа за изключително важните придобивки, които ще са основа за по-добра работа с пациентите и за привличане на нови специалисти.
Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, прочете поздравително писмо от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов до кмета, председателя на Общинския съвет и прокуриста на болницата. „Изказвам искреното си възхищение към вашия труд, който ни доближава до общата ни цел – да предоставяме по-качествени здравни грижи и медицински услуги на пациентите”, бе написал министърът в приветствието си.
В церемонията по прерязване на лентата участваха д-р Ковачка, Вл. Георгиев и д-р Скелина.
Всички имаха възможност да разгледат ремонтираните и обновени отделения и да се повозят на новите модерни асансьори.
Сред присъстващите бяха и две бивши дългогодишни медицински сестри в болницата – Четвороженска и Велчева. Те искрено се радваха на сътвореното и пожелаваха на колежките си успешна работа.
Даден бе и коктейл.

х х х

Проектът за ремонт и обновление на отделения в болницата е на стойност 3,6 млн. лв. Финансиран е по Оперативна програма „Регионално развитие”. Извършени са строително-ремонтни дейности в операционния блок, ОАИЛ, родилните зали, кабинета по образна диагностика и остеодензитометричния кабинет. Изключително важна придобивка са двата асансьора – болничен и пътнически, които ще осигуряват условия и възможност за придвижване с инвалидни колички.
Закупена е модерна медицинска апаратура за родилното отделение, кардиологията, травматологичното отделение, операционния блок и лабораторията, дигитален рентгенографичен и скопичен апарат, два мобилни рентгенови апарата и др. Изградена е климатична и вентилационна система, реконструиран е сграден фонд с обща площ 1583 кв. м.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*