Здраве, Новини

Обновиха операционните зали в болницата

Медици и гостите с интерес разгледаха основно ремонтираните помещения

Строителните работи на операционните зали на деветия етаж в „МБАЛ-Самоков” бяха завършени на 26 септември, 4 дни предсрочно. Работата е свършена в изпълнение на проект „Обновяване и ремонтни дейности на отделения в „МБАЛ-Самоков” по оперативна програма „Регионално развитие”.
Да споделят радостта на колектива на Хирургичното отделение бяха дошли кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, лекари от други отделения.
„Направеното е според стандартите. Чакаме само да се доставят операционни маси, лампи и нови колички, за да бъде наистина всичко подновено”, поясни управителят на болницата д-р Красимира Ковачка.
Инж. Нешо Нешев, изпълнителен директор на „Танел” ООД – фирмата, извършила ремонта, пък разказа за направеното в помещенията, отговаряйки на въпроси на представители на медиите.
„Подменихме всички инсталации – електрическата, водопровод и канализация, изградихме и нови – за пожарно известяване, инсталация за медицински газове. Настилките и облицовките на пода и стените са френски, антисептични, лесно се поддържат с антисептичен разтвор. Допълнително осветление поставихме в операционната. Вътрешната дограма е изцяло нова. Направихме някои допълнения със съдействието на проектантите и според мнението на лекарите. Промените съобразихме с работата на медицинските специалисти, която е много отговорна”, изтъкна инж. Нешев.
Предстои да се обнови и другото крило – реанимацията, където ще се поставят и антибактериални стъкла на стените. Ще бъдат обновени и родилните зали на третия етаж, както и два кабинета в ортопедията, където ще се монтират нови рентгенови апарати и ще се осигури специално радиационно покритие.
Проектът за цялостна реконструкция възлиза на 3,5 млн. лв.
Според строителите всичко се прави съгласно изискванията и по стандарти.
„Щом получим и заявеното по проекта обзавеждане, започваме да монтираме”, заключи инж. Нешев.
Самата болница, включително отделенията, които се ремонтират, продължават да работят по време на реконструкцията, като се спазват и съответните хигиенни изисквания. Очаква се, независимо от неминуемите затруднения в тази ситуация, цялата работа да приключи в срок и при добро качество.

Евгения Попова
Надка Вардарова

Кметът Владимир Георгиев и началникът на Хирургичното отделение д-р Стойчо Гълъбов

Leave a Reply