Обновиха паметната плоча на алпиниста Георги Стоименов под Мусала

През тази есен група благородни люде поставиха нова паметна плоча на алпиниста Георги Стоименов, загинал от лавина под Мусала на 20 януари 1940 г., на връх 36-ия си рожден ден. За осъществяване на родолюбивата идея усилията си обединили Захари Недялков, Тако Младенов, Павел Попов, Георги Георгиев, Александър Шопов, Виктория Недялкова и още други любители на планината.
Георги Стоименов е останал в историята на българския алпинизъм, изкачвайки смятаната за непристъпна отвесна североизточна стена на връх Мальовица.
Редица известни чуждестранни алпинисти са идвали в страната ни с единствената цел да изкачат тази стена, но нито един от тях не е успял да стори това. Още в 1937 г. група словенски алпинисти правят опит за победа над природния феномен, но не стигат дори до една пета част от тристаметровия отвесен участък. Дотам горе-долу свършват опитите и на последвалите ги немски, френски и австрийски алпинисти.
През лятото на 1938 г. пристига голяма италианска експедиция с най-модерни за времето съоръжения. Две седмици хората от Апенините се борят неуспешно със скалата, а накрая я обявяват дори за непристъпна.
Затова малката паметна плоча в хижа „Мальовица“ буди такава гордост у всички наши планинари. На този паметен знак е отбелязано, че на 23 август 1938 г. двама български алпинисти — Коце Саваджиев и Георги Стоименов, са възлезли по североизточната стена на Мальовица след упорита борба с гладката стена в продължение на два дни и една нощ при неблагоприятни атмосферни условия.
Георги бил работник в софийското трамвайно депо, а Коце – шлосер.
Само година и няколко месеца по-късно Георги Стоименов загива от лавината под рилския първенец, но подвигът му остава да живее в паметта на хората и да се предава от поколение на поколение вече осем десетилетия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*